Sporen landbouwgif in Duits bier, maar is het ook schadelijk?
In veel populaire Duitse biertjes die ook in Nederland worden verkocht zijn sporen van een landbouwgif gevonden. Onderzoekers van het Duitse milieu-instituut in München vonden in veertien biertjes sporen van de onkruidverdelger glyfosaat.
De resultaten staan in een rapport dat vandaag is gepubliceerd. Volgens de onderzoekers zijn de bevindingen alarmerend. De hoeveelheid giftige stof is in sommige gevallen driehonderd keer zo hoog als toegestaan in drinkwater.
Geen gevaar
In de Süddeutsche Zeiting zegt het Duitse Ministerie van Milieu dat deskundigen er nog niet over uit zijn of het middel kankerverwekkend is. In diezelfde krant laat het Duits Instituut voor Risicoanalyse (BfR) weten dat er geen gevaar is voor de volksgezondheid.
Het instituut zegt dat het logisch is dat er sporen van glyfosaat in het bier zitten, omdat die stof wordt gebruikt als onkruidverdelger. Het middel is op graangewassen gespoten die in het bier zijn verwerkt.
1000 liter bier
In één van de biersoorten is 30 microgram glyfosaat per liter aangetroffen. Die concentratie is te laag om gevaarlijk te zijn, zegt het BfR. De minister van Landbouw zei vanochtend dat je pas gevaar loopt als je 1000 liter per dag drinkt.
De afgelopen vijftien jaar is bij onderzoek vaker sporen van glyfosaat aangetroffen in de urine van studenten. De Süddeutsche Zeitung meldt dat het Duitse milieu-instituut dat het rapport publiceerde, politieke motieven heeft. Zo voerde het instituut ook actie tegen de invoering van handelsverdrag TTIP.
Melding
Volgens de gezondheidsorganisatie WHO is glyfosaat mogelijk kankerverwekkend. Maar het Europese adviesbureau voor voedselveiligheid EFSA zegt dat dit waarschijnlijk niet zo is.
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft nog geen melding uit Duitsland gekregen en onderneemt dus nog geen actie.