Directeur Herman Ram van de Dopingautoriteit
NOS Sport

Ram over dopingonthullingen: het lijkt wel een B-film

Herman Ram heeft verbijsterd gereageerd op de nieuwste dopingonthullingen in de Russische sport. Volgens de directeur van de Nederlandse Dopingautoriteit hebben de nieuwste onthullingen alle ingrediënten van een B-film. De vermeende malversaties kwamen aan het licht door een bekentenis van Grigori Rodsjenkov in de New York Times. De vroegere directeur van het dopinglab dat de stalen controleerde, verklaarde onder meer dat leden van de geheime dienst besmette urinemonsters vervingen door schone exemplaren.

Hoe is er gemanipuleerd?

Ram is vooral nieuwsgierig naar de manier waarop is gefraudeerd. Dat de inhoud van de flesjes wordt vervangen, lijkt hem uitgesloten. Vooral omdat de controles werden bijgewoond door de Belgische dopingexpert Peter van Eenoo die ten tijde van de Winterspelen als toezichthouder werkzaam was in het dopinglab waar de wisseltrucs zouden hebben plaatsgevonden.

De centrale vraag is dus: is het inderdaad mogelijk om die flesjes te openen en te sluiten zonder sporen achter te laten?"

Herman Ram, directeur van de Nederlandse Dopingautoriteit

Ram: "De producent heeft zelf allerlei tests uitgevoerd en heeft ook altijd aan ons en anderen gevraagd: probeer het maar, ga je gang maar. Het is nog nooit gelukt. De centrale vraag is dus: is het inderdaad mogelijk om die flesjes te openen en te sluiten zonder sporen achter te laten?"

Harde klap voor dopingbestrijding

Dat zelfs de geheime dienst wordt ingeschakeld, geeft wel aan hoever sommige landen gaan in het ontlopen van dopingcontroles. "Wat hier gebeurt in ons vak dat haalt toch een beetje de grond onder onze voeten vandaan." verzucht Ram. "Wat er nu dan ook gaande is, is een beweging om het eigenlijk op een internationaal niveau, dus boven de landen, te organiseren. Daardoor ben je niet meer afhankelijk van een organisatie die mogelijk onder invloed staat."

Of het betekent dat Russische sporters hun medailles moeten inleveren, betwijfelt Ram. "De vraag over medailles is altijd een vraag over bewijs en als dit alles is wat er is en er komt geen nieuw bewijs, dan lijkt het mij niet waarschijnlijk dat de medailles worden afgepakt."

Totale ontkenning

De Russische sportwereld is eensgezind in reactie op de nieuwe dopingaffaire rond de Spelen van Sotsji: "Wij hebben niets fout gedaan".
In een artikel in de New York Times deed de directeur van het Russische dopinglab tijdens de Spelen uit de doeken hoe tientallen atleten gedrogeerd deelnamen, maar ontsnapten aan een dopingstraf. Daarbij werden ook namen genoemd, zoals bobsleeër Alexander Zoebkov en langlaufer Alexander Legkov. "Nonsens en laster", klonk het boos in de Russische media.

De Russische ijshockeybond reageerde furieus op de beschuldiging dat het hele vrouwenteam met verboden middelen deelnam in Sotsji. "Dit is onzin. Het is niet waar en dat zal het nooit zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl