EPA
NOS Sport

Dopingexpert Van Eenoo: dit zet de dopingcontrole op stelten

"Als dit klopt, dan is het extreem zorgwekkend." De Belgische dopingexpert Peter van Eenoo kan het nog maar nauwelijks bevatten wat hij in de New York Times heeft gelezen. Tientallen Russische atleten zouden de dopingcontrole hebben geflest door hun 'vuile' urinestalen te verwisselen met 'schone' stalen.

Van Eenoo was ten tijde van de Olympische Spelen in 2014 als toezichthouder werkzaam in het dopinglab waar de wisseltrucs zouden hebben plaatsgevonden. Van deze georganiseerde fraude, waarbij zelfs de Russische geheime dienst betrokken was, had hij geen enkel vermoeden.

NOS
Peter van Eenoo

"Ik ben verbaasd", zegt Van Eenoo. "Het enige wat ik bij dit nieuws kan denken is: hoe doen ze dat dan? En als het waar is dan kan ik al mijn werk net zo goed in de prullenbak gooien."

Bom onder dopingonderzoek

Het betekent bovendien dat valsspelers een welhaast beslissende voorsprong hebben genomen op de dopingjagers. "Sjoemelen kan op vele manieren, daar hebben wij echter onze detectiemethodes voor. Maar de antidopingcontrole wordt op stelten gezet als men ongemerkt een staal kan openen, de urine verwisselen en de staal weer kan afsluiten."

Voor Van Eenoo en zijn collega's is het namelijk ondenkbaar dat de inhoud van de verzegelde buisjes verwisseld kan worden. "Daar gaat de fabrikant zelfs prat op. Er zijn extreme tests uitgevoerd, maar wat men ook probeerde, het lukte niet om de stalen te openen zonder de verzegeling te verbreken."

Gat in de muur

Nu blijkt uit het artikel in de New York Times dat de Russische geheime dienst toch een manier gevonden heeft. Bovendien kregen de Russen het voor elkaar om schone urine aan te leveren via een geheim gat in de muur van het laboratorium.

Van Eenoo: "Ik heb geen idee waar dat gat moet hebben gezeten. Ik heb het nooit gezien. Ik zit dus met behoorlijk wat vraagtekens. Het kan natuurlijk ook nog een broodje aap verhaal zijn. Daar hoop ik heel sterk op."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl