Een Chinese taxi-chaffeur van Didi Chuxing
NOS Nieuws

Apple investeert miljard in Chinese Uber-rivaal

Apple investeert een miljard dollar in de Chinese taxi-dienst Didi Chuxing. De dienst is tevens een belangrijke concurrent van Uber. De stap van Apple is opvallend, omdat het normaal gesproken niet zo’n groot bedrag investeert en hiermee opnieuw aantoont veel interesse te hebben in de automarkt.

"We investeren onder meer om te leren hoe de Chinese markt in elkaar zit", zegt Apple-topman Tim Cook in gesprek met persbureau Reuters. "Daarnaast geloven we uiteraard ook dat onze investering zichzelf op termijn zal terugbetalen."

De investering wordt gezien als een belangrijke zet van het Amerikaanse bedrijf, dat normaal niet zoveel geld uitgeeft aan andere bedrijven. Het is overigens niet de grootste uitgave, dat blijft de overname van Beats Music, dat Apple heeft omgebouwd tot Apple Music. Hier had Apple 3 miljard dollar voor over.

China is daarnaast voor Apple een zeer belangrijk verkoopkanaal, dat de laatste tijd overigens wat in het slob is geraakt. Vooral de iPhone-verkopen zijn minder goed dan voorheen.

Chinese markt

Met deze investering hoopt Apple meer grip te krijgen op de ontwikkelingen in China. Daarnaast bevestigt het opnieuw Apple's interesse in auto's. Volgens diverse media werkt Apple zelf ook aan een elektrische, zelfrijdende auto.

Taxi-dienst Didi is in China razend populair en wordt nu al gewaardeerd op 25 miljard dollar. Uber is wat dat betreft nog wel ruim twee keer zo groot en is op papier 62,5 miljard dollar waard.

Apple is overigens niet het enige bedrijf dat veel geld investeert in een taxi-dienst. Automaker General Motors maakte begin dit jaar bekend 500 miljoen dollar te stoppen in Lyft, een andere Uber-concurrent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl