Facebook
NOS Nieuws

Politie laat 3000 politieagenten screenen

De korpsleiding van de Nationale Politie laat versneld maximaal drieduizend agenten door de inlichtingendienst AIVD screenen. Het gaat om agenten die toegang hebben tot gevoelige informatie en van wie niet kan worden uitgesloten dat ze niet of niet goed zijn gescreend.

De medewerkers die een screening krijgen, hebben een vertrouwensfunctie bij de politie. Het gaat om rechercheurs, inkopers, woordvoerders en managementassistenten. Zij krijgen de op een na strengste screening die onder toezicht van de AIVD wordt uitgevoerd.

1 juli

Er wordt nu haast gemaakt bij de screenings, omdat veel agenten vanaf 1 juli aan de slag gaan in nieuwe functies bij de Nationale Politie. Medewerkers mogen pas in hun nieuwe functie beginnen als ze zijn gescreend.

De agenten moeten onder meer een vragenlijst invullen over hun financiële situatie, eventuele schulden, drugs- of drankverslavingen en buitenlandse reizen. Ook de achtergronden van ouders, broers en zussen worden gescreend.

Politiemol

Vorig jaar werd politiemol Mark M. opgepakt. Hij wordt verdacht van het verkopen van vertrouwelijke informatie aan criminelen. Hij had toegang tot de politiesystemen, terwijl hij nog geen AIVD-screening had gehad.

Toen M. niet door de AIVD-screening kwam, is hij direct van de vertrouwenspositie afgehaald. Alleen werd zijn inlog-autorisatie niet geblokkeerd, waardoor hij nog steeds bij vertrouwelijke gegevens kon.

Volgens de politie was de zaak van Mark M. niet de aanleiding om de 3000 agenten te gaan screenen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl