NOS NieuwsAangepast

Allereerste 'ieniemini-begin' van Marker Wadden is boven water

  • Auke Alders / NOS
    Natuurmonumenten en Rijkswaterstaat spuiten de eilanden op en het resultaat wordt nu zichtbaar
  • Auke Alders / NOS
    Natuurmonumenten en Rijkswaterstaat spuiten de eilanden op en het resultaat wordt nu zichtbaar
  • Auke Alders / NOS
    Natuurmonumenten en Rijkswaterstaat spuiten de eilanden op en het resultaat wordt nu zichtbaar

Het eerste stukje van de Marken Wadden is boven water, een nieuwe eilandengroep in het Markermeer. Sinds eind april werken Natuurmonumenten en Rijkswaterstaat aan het opspuiten van de eilanden en het resultaat wordt nu zichtbaar.

"Dit is het allereerste ieniemini-begin van het eiland", zegt projectleider Roel Posthoorn als een puntje van het eiland boven water komt. "Dit is wel een mijlpaal."

Meer eilanden

Volgens Posthoorn is de droom van Natuurmonumenten veel groter. "Eigenlijk moet er in het gebied tussen Lelystad en Enkhuizen nog een aantal eilanden worden aangelegd, zodat er een archipel aan eilanden ontstaat. Dat is nodig om de vis- en vogelstand weer tot bloei te brengen."

Het is een uniek project, zegt Geeke Remmelts van Natuurmonumenten. "We zijn echt bezig een nieuwe kaart voor Nederland te maken."

Uniek

Het is voor het eerst dat er een dergelijk project wordt uitgevoerd, zowel qua natuurherstel als qua waterbouwtechniek. De eilanden worden namelijk opgespoten met klei die nu op de bodem van het Markermeer ligt en daar de leefomgeving verstoort.

Remmelts legt uit dat het mes met deze techniek aan twee kanten snijdt. "Aan de ene kant is er met de bouw van de eilandengroep een toepassing gevonden voor overtallige klei, waarmee een aantrekkelijke omgeving wordt gecreëerd voor flora en fauna. Aan de andere kant zorgt het weghalen van die klei ook voor rijker leven in het Markermeer zelf."

Ecologisch op slot

Dat is volgens hoogleraar ecologie en natuurbeheer Han Olff noodzakelijk. "Het Markermeer zit op dit moment ecologisch op slot." Doordat het water nu dieper en op sommige plaatsen juist ondieper wordt gemaakt, kan er op de lange termijn een zelfreinigend vermogen ontstaan." Het water zal daardoor helderder worden en er kunnen meer waterplanten groeien.

  • Natuurmonumenten
    Zo komen de Marker Wadden er uiteindelijk uit te zien.
  • Natuurmonumenten
    De Edax, de gigantische cutterzuiger die het werk uitvoert

Dat gebeurt dus wel pas op de langere termijn. "Het is een beetje als een kind dat leert fietsen", zegt Olff. "Het valt een keer, dan probeert het het opnieuw en valt misschien weer, maar uiteindelijk lukt het wel."

Vandaag zullen slechts enkele vierkante meters zichtbaar worden. Wanneer er meer boven komt drijven, zullen de Marker Wadden ook voor publiek te bezoeken zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl