Marker Wadden van saaie bak water naar interessant natuurgebied
Van "saaie bak water" naar "interessant gebied voor flora, fauna en mens", dat willen Natuurmonumenten, Rijkswaterstaat en de provincie Flevoland de komende jaren bereiken in het Markermeer. Uiteindelijk moet daar 750 hectare aan eilandjes komen, in een totaalgebied van 10.000 hectare.
Baggerbedrijf Boskalis maakt vandaag bekend hoe de Marker Wadden eruit gaan zien. Het gaat om de aanleg van 300 hectare voor een totaalbedrag van 50 miljoen euro.
Voedselpiramide
De eilanden komen tot stand met klei uit de bodem van het Markermeer. De klei wordt ingespoten in zanddammen en zal daar bezinken. De aanleg van stranden, lage duinen en een stenen dam zal luwte creëren, waarachter de natuur zich beschermd kan ontwikkelen, aldus Boskalis.
Boswachter André Donker verwacht dat daardoor de voedselpiramide weer tot leven komt. "Er komen straks meer waterplanten. Daardoor komt er meer vis en dat trekt vogels aan." Op de eilanden kunnen de vogels nesten maken.
Ook mensen zijn welkom in het nieuwe gebied. De zanddammen dienen als basis voor paden en vlonders. Er komen vogelkijkhutten, een grote uitkijktoren en een natuurspeelplaats voor kinderen. Naar verwachting kunnen vanaf volgend jaar zomer de eerste belangstellenden de eilanden bezoeken.
Er worden vaker eilandjes opgespoten om natuurontwikkeling te stimuleren, maar de 'archipel' die de Marker Wadden moet gaan vormen is volgens projectdirecteur Roel Posthoorn uniek. "Het Markermeer is 4,5 meter diep en de bodem een grote blubberpoel. Dat is een groot verschil met het opspuiten van eilandjes in meren met een zandbodem. Dit is technisch veel lastiger."
Van polderplan naar eiland
Het Markermeer maakte deel uit van de voormalige Zuiderzee. Ingenieur en waterbouwkundige Cornelis Lely (1854 - 1929) smeedde plannen om de Zuiderzee in te polderen.
Dat leidde in 1932 tot de vorming van het IJsselmeer en later tot de aanleg van de provincie Flevoland. In de oorspronkelijke plannen was ook de komst van een andere grote polder opgenomen: de Markerwaard. Het kabinet-Lubbers II besloot in 1986 dat die polder er niet zou komen.
Het Markermeer bleef het Markermeer. Maar de afsluiting van het water, met dijken en sluizen, maakte dat er in het troebele water nauwelijks waterplanten, schelpdieren en vissen kunnen overleven. Publieke en private partijen sloegen daarom de handen ineen voor een actieplan om de natuurkwaliteit van het Markermeer te verbeteren.
Giften
Voor de realisatie van eilandjes in het meer kreeg Natuurmonumenten in 2012 al 15 miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij. Een jaar later deed de overheid daar 30 miljoen bovenop. Aanleg van de hele archipel kost 300 miljoen euro.