Minister Kerry (vierde van links) bij het monument in Hiroshima in april
NOS Nieuws

Obama brengt historisch bezoek aan Hiroshima

President Obama brengt later deze maand een historisch bezoek aan Hiroshima, de Japanse stad die op 6 augustus 1945 werd verwoest door een Amerikaanse atoombom. Hij is de eerste Amerikaanse president die de stad bezoekt. Obama zal volgens het Witte Huis geen excuses aanbieden.

Obama bezoekt de stad met de Japanse premier Shinzo Abe. Hij gaat erheen om eer te betonen aan de oorlogsslachtoffers en te onderstrepen dat hij streeft naar vrede en veiligheid zonder kernwapens, staat in de verklaring van het Witte Huis. De Japanse premier heeft laten weten dat hij die hoop deelt.

Bij de aanval op de stad kwamen 140.000 Japanners om het leven. Drie dagen later werd de stad Nagasaki verwoest door een atoombom, waarna Japan capituleerde.

Eer

De Amerikaanse minister Kerry van Buitenlandse Zaken bezocht Hiroshima in april. Hij is tot nu toe de prominentste Amerikaanse politicus die het oorlogsmonument heeft bezocht. Er werd toen al gespeculeerd dat Obama naar de stad zou gaan. De president had aan het begin van zijn ambtstermijn al eens gezegd dat hij het een eer zou vinden om Hiroshima te bezoeken.

Het bezoek maakt onderdeel uit van een reis naar Vietnam en Japan, waar Obama ook de G7-top bijwoont. Het is de tiende Aziatische reis van Obama in de bijna acht jaar dat hij president is. De reis duurt van 21 tot en met 28 mei.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl