NOS Nieuws

Geen excuses bij historisch bezoek Kerry aan Hiroshima

Historisch bezoek Kerry aan Hiroshima

De Amerikaanse minister Kerry van Buitenlandse Zaken heeft een historisch bezoek gebracht aan het oorlogsmonument in Hiroshima, de Japanse stad die in 1945 werd getroffen door een Amerikaanse atoombom. Hij is de prominentste Amerikaan ooit die het park en museum heeft bezocht.

Kerry kreeg met zes andere ministers van de G7-groep en EU-buitenlandchef Mogherini een rondleiding en legde een krans bij het monument. Het was het sluitstuk van overleg dat ze de afgelopen twee dagen in de stad hebben gevoerd over allerlei kwesties, zoals de aanpak van terreur en de situatie in het Midden-Oosten.

140.000 doden

Het bezoek van Kerry aan de herdenkingsplek is beladen. Door de Amerikaanse bom op Hiroshima in augustus 1945 kwamen naar schatting 140.000 Japanners om het leven. Nooit eerder had een Amerikaanse president of minister het monument bezocht.

Kerry liet vooraf al weten dat hij niet van plan was om excuses aan te bieden. "Deze reis gaat niet over het verleden", zei hij. "Dit gaat over het heden en vooral over de toekomst, en de kracht van de relatie die we hebben opgebouwd."

Obama

Er gaan geruchten dat Kerry's bezoek een voorbode is van soortgelijke plannen van president Obama. Aan het begin van zijn presidentschap zei Obama al eens dat hij het een eer zou vinden om naar Hiroshima te gaan.

Eind volgende maand is Obama in Japan voor een G7-top. Volgens een Amerikaanse regeringsfunctionaris heeft hij nog niet besloten of hij dan Hiroshima aandoet.

Atoombom op Hiroshima, een terugbl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl