Het optreden van Douwe Bob voor het Eurovisie Songfestival is al op internet uitgelekt. De vakjury beoordeelde gisteren zijn nummer Slow Down. Een lid van de Russische vakjury heeft dat live op internet laten zien.

"Hier moeten wel sancties op komen", zegt Marga Bult, die voor Nederland in de vakjury zit. "De organisatie heeft verteld dat je integer moet zijn, je eigen keuze moet volgen en dat je dit soort zaken zeker niet op Twitter of sociale media moet verspreiden. Dit mag dus helemaal niet."

Volgens Bult is door het publiceren van het filmpje ook het verrassingseffect weg in het optreden van Douwe Bob. "En dat mag ook niet." Midden in het nummer Slow Down is Douwe Bob 10 seconden stil.

Onderzoek

"Het is opvallend dat het uitlekt", zegt ook verslaggever Martijn van der Zande, die in Stockholm het Eurovisie Songfestival volgt. "Ik denk eerlijk gezegd niet dat dit mag. Dat is nog afwachten." De organisatie heeft laten weten onderzoek te doen naar het filmpje en te komen met een reactie. "Het zou kunnen dat de punten van de vakjury van Rusland worden gediskwalificeerd."

Als dat gebeurt zou dat niet uniek zijn, zegt Van der Zande. "Het gebeurt eigenlijk ieder jaar wel dat de vakjury van een land wordt uitgesloten."

"Een relletje, maar dat komt wel vaker voor''

Douwe Bob hoorde pas vanochtend van 3FM-dj Giel Beelen dat zijn uitvoering op straat ligt. "Wat klote joh. Dat vind ik een lullige streek", reageerde de zanger. "De Russische zanger Sergey Lazarev is wel een hele aardige gozer", vervolgde hij.

Douwe Bob is vooral verbaasd dat alleen zijn optreden, en een stukje van het Armeense nummer is gefilmd. "Het is wat het is. Dan kunnen mensen zich tenminste een beetje voorbereiden op epic-heid die het gaat hebben, natuurlijk."

'Zeven'

In het filmpje is ook commentaar te horen. "Dat is Nederland. Ja, dat is zeven", zegt een van de juryleden in het Russisch. Wat hij daarmee bedoelt is niet duidelijk.

De vakjury zet het beste land op nummer één op de lijst, en het slechtste op nummer achttien. Er wordt daarom gesuggereerd dat Rusland Nederland op de zevende plek zet.

Dat de vakjury van Rusland dit eigenlijk niet mocht filmen, lijkt het filmende jurylid zelf ook te beseffen. Op het einde laat ze haar gezicht zien en houdt ze haar vinger voor haar mond.

YouTube

STER reclame