De Turkse president Erdogan
NOS Nieuws

Hoogleraar Turkse talen stuurt onderscheiding terug

Hoogleraar Turkse talen en culturen Erik-Jan Zurcher geeft een hoge Turkse onderscheiding terug. Hij doet dat uit protest tegen "het dictatoriale wanbeleid van president Erdogan", schrijft hij in een opiniestuk op de site van NRC.

Zurcher geeft les aan de Universiteit Leiden. In 2005 kreeg hij de Medal of High Distinction van de toenmalige Turkse minister van Buitenlandse Zaken Gül. Het was een dankbetuiging voor zijn voorlichting aan de Nederlandse politiek over Turkije tijdens gesprekken over een Turks lidmaatschap van de EU.

Nu zegt Zurcher dat hij er twaalf jaar geleden naast zat. "Turkije heeft zich niet in de richting van Europa ontwikkeld, zoals in 2002-2006 het geval leek, maar sinds 2007 juist van de EU af", schrijft hij.

Geen lid EU

"Waarschuwingen van seculiere Turken dat Erdogan de EU en het toetredingsproces gebruikte om zijn interne vijanden uit te schakelen en geleidelijk de rol van de islam in de maatschappij te vergroten, deed ik af als bekrompen bangmakerij", schrijft Zurcher. "Maar ik had het bij het verkeerde eind en zij hadden gelijk. Kijk waar we zijn aanbeland na meer dan tien gewonnen verkiezingen van Erdogan en zijn partij."

Volgens Zurcher kan en mag het Turkije van Erdogan geen lid worden van de Europese Unie. Hij stuurt zijn medaille "netjes verpakt" terug naar de Turkse ambassade.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl