De uitzending van Studio Voetbal van gisteravond
NOS Nieuws

Kritiek op Studio Voetbal na uitzending over kampioenschap

Op sociale media uiten veel mensen hun onvrede over de uitzending van het NOS-programma Studio Voetbal van gisteravond. In het programma, waarin de ontknoping van de strijd om het landskampioenschap centraal stond, werd volgens veel kijkers veel te veel aandacht besteed aan het misgrijpen van de titel door Ajax ten opzichte van de gevierde kampioen PSV.

Maarten Nooter, hoofdredacteur van NOS Sport, kan de kritiek begrijpen. "Ik kan me best voorstellen dat iemand die alleen heeft ingeschakeld voor Studio Voetbal, de balans vond doorslaan naar de verliezende partij in plaats van de kampioen", laat hij weten in een reactie.

Maar, benadrukt Nooter, "we hebben gisteren veel meer gedaan dan alleen Studio Voetbal".

Drama van Ajax

Ook Youri Mulder, die gisteren te gast was in het programma, kan zich wel wat voorstellen bij de kritiek. "Soms ga je in een praatprogramma te lang door over een bepaald onderwerp. Dat is gisteren wel een klein beetje gebeurd."

Het ging volgens Mulder niet bewust. "Het drama van Ajax is heel aantrekkelijk om over te praten. Hoe kon zoiets nou gebeuren? Daar praat je dan over door en soms vergeet je de tijd. We hebben het ook zeker wel over PSV gehad. Spelers als Luuk je Jong en Marco van Ginkel zijn allemaal aan bod gekomen. Maar inderdaad, toen we vervolgens over de toekomst van Ajax-trainer Frank de Boer spraken, hadden we het eigenlijk over Phillip Cocu moeten hebben. Kwalitatief hebben we beide ploegen besproken, maar kwantitatief lag de nadruk inderdaad op Ajax."

Verontwaardigd

Gisteren won PSV de landstitel na een hectische laatste speeldag. Ajax en PSV stonden voor de laatste wedstrijd in punten gelijk, maar Ajax had een veel beter doelsaldo. Maar omdat PSV won en Ajax niet verder kwam dan een gelijkspel, ging de kampioensschaal naar de club uit Eindhoven.

Het kampioenschap van PSV kwam in de uitzending van Studio Voetbal nauwelijks aan bod, zeggen veel verontwaardigde twitteraars.

Ook op Facebook is er veel ontevredenheid. Zo schreef de Brabantse cabaretier Rob Scheepers een alternatief script voor de uitzending van gisteravond, waarin de aandacht voor Ajax in het programma gechargeerd wordt beschreven. Bij de NOS ombudsman kwamen er veel vragen binnen, net als op onze Facebookpagina.

Ook in andere media is er aandacht voor de uitzending. Onder meer het AD en Omroep Brabant schrijven over de ophef die is ontstaan.

Doorgeslagen balans

Nooter stelt dat er gisteren op alle platformen wel degelijk aandacht is besteed aan het kampioenschap van PSV, maar dat het puntverlies van Ajax daar onlosmakelijk mee verbonden is. "Je ontkomt er niet aan om keuzes te maken."

"Na het laatste fluitsignaal hebben we ons eerst vooral gefocust op het feestvierende PSV en alles wat het kampioenschap daar losmaakte, terwijl we in de uitzending van 19.00 uur juist weer hebben geprobeerd om beide verhalen te belichten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl