Studio Voetbal 8 mei 2016​
NOS Voetbal

'De Jong is een echte leider, De Boer moet jaartje rust nemen'

"Het is de mooiste manier om kampioen te worden", weet Youri Mulder uit eigen ervaring. De oud-spits had een soortgelijke ervaring in 2001, toen hij dacht met Schalke 04 kampioen te worden, maar Bayern München het laatst zag lachen.

Volgens Pierre van Hooijdonk was spits Luuk de Jong, die zondag twee keer scoorde tegen PEC Zwolle (1-3), dit seizoen van doorslaggevend belang voor PSV. "Veel nadrukkelijker dan vorig jaar is hij opgestaan", aldus Van Hooijdonk. "Hij was een leider."

"Hij ging voorop in de strijd", aldus Youri Mulder. "Hij is een echte prof die naast de trainingen ook heel veel extra werk verricht. Hij is een voorbeeld voor de rest van de ploeg."

'Luuk de Jong bepalend voor succes PSV'

Voor Sjoerd Mossou was ook de breedte van de selectie van PSV belangrijk. "Fantastisch dat PSV in de Champions League heeft gepresteerd en daarnaast nog zoveel punten heeft gepakt in de competitie", zegt de journalist van het Algemeen Dagblad. "Juist omdat ze het in Europa hebben laten zien, gun je PSV de titel."

"De prestaties in de Champions League krijgen nu extra glans", vindt ook Van Hooijdonk.

'Komst Van Ginkel cruciaal'

Youri Mulder vindt ook de komst van Marco van Ginkel in de winterstop van cruciaal belang. "Zonder Van Ginkel had PSV niet zo lang meegedaan om het kampioenschap. Daardoor kon PSV de blessures van Jorrit Hendrix en Andrés Guardado opvangen. Dat betekent dat niet alleen het elftal sterk was, maar dat ook de leiding zich heeft bewezen."

'Zonder Van Ginkel geen kampioenschap PSV'

Jan Mulder ziet het anders. "Het kampioenschap werd beslist door die misser van Vaclav Cerny (bij 1-0 voor Ajax, red.). Die bal moet erin. Dat was een kantelpunt. Daar verspeelt Ajax het kampioenschap."

"Het ging pas echt mis ná de 1-1", vindt Mossou. "Totale paniek en iedereen was de kluts kwijt."

'Wissel Milik onbegrijpelijk'

De vervanging van spits Arek Milik, clubtopscorer met 21 goals, door Anwar El Ghazi, bij een 1-1 stand, riep vraagtekens op bij de vier gasten aan tafel. "Milik had een paar van die kansen voor El Ghazi misschien wel gemaakt", aldus Youri Mulder.

'Wissel Milik onbegrijpelijk'

"Onbegrijpelijk", zegt Mossou. "Pijnlijk om te eindigen met Mike van der Hoorn in de spits. Laat dan Milik staan." Youri Mulder: "Ik zou het niet accepteren om als topscorer te worden gewisseld in de kampioenswedstrijd. Ik zou woest worden, naar een andere club gaan."

Vertrek De Boer?

Door het missen van de titel neemt trainer Frank de Boer mogelijk zonder prijs afscheid van Ajax. Deze week heeft De Boer een gesprek met de clubleiding. "Bij Ajax denken ze dat De Boer besluit om te vertrekken", aldus Mossou. "Maar dat kan niet zomaar, want hij heeft nog een contract voor een jaar."

"Hij moet een jaartje vrij nemen", adviseert Mossou.

'Ajax verwacht vertrek De Boer'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl