NOS Nieuws

Canada vreest dat bosbranden nog maanden zullen woeden

De Canadese autoriteiten zijn bang dat de provincie Alberta nog lang niet verlost is van de verwoestende bosbranden die er heersen. "Aan dit inferno kan pas een eind komen als er 100 millimeter of meer regen valt, anders blijven de branden nog maanden woeden", zei een topman van de brandweer op een bijeenkomst met de pers.

De brandweerkorpsen in de provincie zitten met smart te wachten op regen, omdat het blussen van de enorme branden onbegonnen werk is. Om zoveel mogelijk natuur en gebouwen te redden, springen korpsen uit de verre omgeving bij. De brandweer in Alberta is al bijna een week in touw en dat begint zijn tol te eisen.

De zo gehoopte omslag in het weer zit er niet in. Er valt vandaag en morgen hooguit wat lichte regen en het koelt bij de stad Fort McMurray, het zwaarst getroffen gebied van de bosbranden, een beetje af. Maar zware en aanhoudende buien worden niet verwacht.

Terug naar huis

Uit Fort McMurray zijn meer dan 80.000 mensen geëvacueerd. Op de vraag wanneer die terug naar huis kunnen, kwam een voorzichtig antwoord van de autoriteiten. "Er wordt voor dat doel wat voorbereidend werk gedaan, maar onze eerste prioriteit is nog steeds het blussen van de branden", zei iemand van het stadsbestuur.

Het enige positieve wat op de persbijeenkomst te melden was, is dat de wind gunstig staat voor de bebouwing in het gebied. "De branden breiden zich niet uit in de richting van dorpen en woningen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl