NOS Nieuws

Canadese brandweerman vecht tegen het vuur en tegen zijn tranen

Canadese brandweerman: ik werk in een heldenbedrijf

"Ik vind mezelf geen held, maar ik heb hier de laatste dagen meer helden gezien dan ik dacht dat er bestonden", zegt een Canadese brandweerman tijdens een live interview op de Canadese televisie. Hij is een van de tientallen brandweermannen die zijn ingezet om de enorme bosbranden te bestrijden.

De natuurramp duurt al ruim een week en is een van de grootste in de geschiedenis van het land. Brandweerman Adam Bugden houdt het niet droog tijdens het gesprek. "Ik zie zo veel brandweermannen en politiemensen om me heen die hun eigen huis en hun familie hebben verlaten om deze ramp te bestrijden. Dat zijn de echte helden."

We slepen elkaar erdoorheen. Samen zijn we helden.

Brandweerman Adam Bugden

Door de natuurbranden in de provincie Alberta dreigt een gebied van zo'n 200.000 hectare verloren te gaan. Dat is een gebied ter grootte van bijna de provincie Limburg. Volgens de autoriteiten kan het nog maanden duren voordat het vuur is bedwongen. Voor zover bekend zijn er nog geen slachtoffers gevallen, maar wel zijn al ruim 88.000 mensen geëvacueerd. De stad Fort McMurray is compleet verlaten.

"We doen wat we kunnen", zegt Bugden. "We hebben geen keus. We kunnen niet toekijken hoe onze huizen afbranden. Dat kan gewoon niet." De hulpdiensten ondersteunen elkaar zoveel mogelijk, zegt hij. "We slepen elkaar erdoorheen. Samen zijn we helden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl