13 mei 2000 - De dag van de vuurwerkramp, waarbij 23 doden vielen en bijna 1000 gewonden. 200 woningen werden geheel vernield
In samenwerking met
RTV Oost
NOS Nieuws

Korpschef moet geheim rapport vuurwerkramp vrijgeven

De korpschef van de Nationale Politie moet van de bestuursrechter in Zwolle een intern politierapport over de vuurwerkramp in Enschede openbaar maken. Het gaat om een kritisch rapport over het functioneren van het Tolteam, het rechercheteam dat de ramp onderzocht.

Het geheime rapport werd destijds opgesteld door Bureau Interne Zaken van de politie. Het haalt de conclusie van de Rijksrecherche onderuit dat het Tolteam geen fouten had gemaakt.

Volgens RTV Oost heeft de korpschef nog niet gereageerd. Hij heeft zes weken de tijd om het vonnis te bestuderen.

Tunnelvisie

Volgens oud-rechercheurs Jan Paalman en Charl de Roy van Zuydewijn staat in het geheime rapport dat het Tolteam leed aan tunnelvisie en de rechterlijke macht opzettelijk zou hebben misleid. Het Tolteam had André de Vries als verdachte in beeld en zou daar het onderzoek op hebben gestuurd.

Paalman en De Roy van Zuydewijn maakten deel uit van het Tolteam, maar moesten hun biezen pakken nadat ze kritiek hadden geuit op de gang van zaken. De Vries, inmiddels overleden, werd in 2003 vrijgesproken vanwege gebrek aan bewijs.

Klokkenluiders

Onder anderen Paalman en Rudi Bakker, eigenaar van vuurwerkbedrijf SE Fireworks, hebben eerder via de rechter geprobeerd het dossier openbaar te maken. Het is Bakker nu wel gelukt door de druk die de Expertgroep Klokkenluiders, onder leiding van oud-parlementariër Paul van Buitenen, heeft uitgeoefend met een eigen onderzoek.

De vuurwerkramp in Enschede is volgende week vrijdag 16 jaar geleden. Er vielen 23 doden en bijna duizend gewonden, honderden woningen werden vernield.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl