NOS Voetbal

'Nederlands voetbal moet snel terug naar de top'

Oranje-iconen over de toekomst van het Nederlandse voetbal

Samen zijn ze goed voor 216 interlands en speelden ze voor Oranje op zes EK's en op vier WK's. Verdere introductie hebben Mark van Bommel, Jaap Stam en Ruud van Nistelrooij niet nodig. De drie iconen, allemaal net in het bezit van een trainersdiploma, laten zich uit over de staat en toekomst van het Nederlandse voetbal.

"We hebben een stip op de horizon gezet richting 2026. Dan moet het Nederlandse voetbal terug aan de top zijn", vertelde KNVB-directeur Bert van Oostveen vorige maand aan de NOS.

Van Bommel kan zich daar niet in vinden. "Nou, we moeten zo snel mogelijk terug. Ik denk dat het overdreven is om de conclusie te trekken dat we over tien jaar weer aan de top moeten zijn."

Wereldkampioen

"Ik weet niet of je er een tijdslimiet aan moet plakken, maar het is altijd goed om bij jezelf te rade te gaan", vertelt Van Nistelrooij. "Iedere Nederlander wil die ster van een wereldkampioenschap op dat oranje shirt hebben."

Hij vervolgt: "Dat gaat niet van de ene op de andere dag, maar als je drie keer zo dichtbij bent... En natuurlijk hadden we in 1988 ons grootste succes. Iedere Nederlander weet van die momenten af."

  • ANP
    Ruud van Nistelrooij tijdens het EK 2008
  • ANP
    Mark van Bommel als aanvoerder van Oranje in 2012
  • ANP
    Jaap Stam in actie voor het Nederlands elftal in 2000

Stam: "Ik heb mezelf met Oranje kunnen meten met de beste landen van de wereld, zowel in voorrondes als op eindtoernooien. Ajax en PSV hebben het in het verleden goed gedaan in Europa. Dus iedereen wil dat weer in Nederland. Maar je moet ook reëel zijn: soms vergt het meer tijd om daar te komen."

"Het Nederlands elftal heeft het twee WK's achter elkaar heel goed gedaan", doelt Van Bommel op 2010 (tweede) en 2014 (derde). "Maar met de clubs spelen we al een tijdje bijna geen rol meer. Dat moeten we structureel weer op de rit zien te krijgen, zodat we meer plekken voor de Champions League en Europa League veroveren, waardoor de weerstand groeit."

Stam: "Uiteindelijk weten we dat het gat tussen Engeland, Spanje, Duitsland en ook nog Italië enorm groot is. Met name op financieel gebied. Daarin kunnen wij niet mee en dus moeten we spelers eerder ontwikkelen en nog eerder klaarstomen voor het eerste. Dan krijg je jongere teams, maar wel van een dusdanig niveau dat ze kunnen aansluiten bij de top."

Bijdrage

Van Bommel voelt zich verantwoordelijk. "Ja, maar dat voelt iedereen en je moet daarin ook je verantwoordelijkheid nemen. Als trainer ben je verantwoordelijk voor een elftal, dan kun je die spelers verder brengen."

Van Nistelrooij: "Ik ga met de jeugd aan de slag, dat is een bijdrage in het grotere geheel. Maar alle vaders en moeders die langs de lijn staan leveren ook een bijdrage. Dat is nou eenmaal hoe we dat in Nederland als voetballand doen en dat blijft ook wel het mooiste."

Stam zat in een werkgroep van de KNVB over de kunst van het verdedigen. "Als ze mij vragen om advies te geven, dan doe ik dat. Er zijn heel veel voetbalkenners die hun expertise willen delen en ik denk dat als we dat samen doen, we wel met een goed idee kunnen komen."

  • ANP
    Mark van Bommel, Jaap Stam en Ruud van Nistelrooij tijdens hun diploma-uitreiking van de cursus Coach Betaald Voetbal

Speerpunten van het KNVB-congres over de toekomst van het Nederlandse voetbal, opgesteld in december 2014

* De kwaliteit van de jeugdtrainers moet nog centraler staan.

* Meer aandacht voor cursussen op maat. Wat heeft een trainer specifiek nodig?

* Opleidingsplicht voor alle betaald voetbalorganisaties binnen Nederland.

* Meer aandacht voor het opleiden van verdedigers.

* Meer topwedstrijden creëren voor de jeugd en meer ruimte binnen de jeugdkalender om internationaal te spelen.

* Bewuster omgaan met het fysieke aspect. Vasthouden aan de eigen voetbalcultuur, maar meer aandacht voor de winnaarsmentaliteit.

* Meer focus op de individuele route van talenten binnen de jeugdopleiding. Ook kijken naar de fysieke potentie van spelers. Opleiden van scouts.

* Meer verantwoordelijkheid voor de ontwikkeling van spelers binnen en buiten het veld. Spelers moeten zich bewuster worden van het vak van profvoetballer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl