NOS Voetbal

Drie Oranje-iconen kunnen als hoofdtrainer aan de slag

Oud-internationals ontvangen diploma

"Hier heb ik als kind altijd al van gedroomd", grapt Ruud van Nistelrooij. Samen met oud-international Mark van Bommel en Jaap Stam heeft hij van de KNVB zijn diploma voor de cursus Coach Betaald Voetbal gekregen.

Na een traject van langer dan twee jaar mag het drietal vanaf nu officieel aan de slag als hoofdtrainer. Van Bommel en Van Nistelrooij kiezen ervoor om daar nog even mee te wachten, van Stam is bekend dat hij volgend seizoen graag als eindverantwoordelijke bij een eerste elftal aan de slag gaat, nadat hij twee jaar Jong Ajax heeft getraind.

"Ik ben blij met mijn diploma. Wil je een stap gaan maken, dan heb je dat nodig. Het is nu wachten op een club die gaat komen", vertelt Stam. "Een aantal weken geleden is er via mijn zaakwaarnemer contact geweest met Willem II. Toen heb ik gezegd dat ik nog geen beslissing wilde nemen."

Van Bommel werkt in de jeugd van PSV en is assistent van zijn schoonvader Bert van Marwijk bij Saudi-Arabië. "Ik heb mijn trainersloopbaan niet concreet uitgestippeld, maar ik wil wel de weg der geleidelijkheid bewandelen", zegt Van Bommel.

"Ik ga niet gelijk instappen bij een eerste elftal", weet de aanvoerder van het Nederlands elftal dat zilver pakte op het WK in Zuid-Afrika van 2010. "Ik heb nu nog de tijd om in het buitenland te kijken, te spreken met andere trainers. Daar kun je veel van opsteken. En daarbinnen moet je het ervaren, want het trainerschap is een ervaringsvak."

Oranje in 2003 met Ruud van Nistelrooij als tweede van boven, naast hem Mark van Bommel en Jaap Stam

Net als Van Bommel gaat ook de 39-jarige Van Nistelrooij niet direct aan de slag als hoofdcoach. De oud-spits heeft als assistent bij het Nederlands elftal zijn eerste stappen gezet in het vak en is vanaf komend seizoen bij PSV spitsentrainer van de B1, de A1 en het belofteteam.

Van Nistelrooij: "Ik bouw het rustig op, dat deed ik als speler ook. Volgend jaar bij PSV vind ik al een heel mooie uitdaging, waar ik erg veel zin in heb."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl