NOS Nieuws

ECB stopt eind 2018 met 500-eurobiljet, maar het blijft geldig

De ECB heeft aangekondigd eind 2018 te stoppen met de productie en uitgifte van biljetten van 500 euro. Het biljet wordt veel gebruikt door criminelen.

Er komen dan wel geen nieuwe biljetten meer bij, maar de ECB benadrukt dat de bestaande biljetten hun waarde houden en altijd geldig blijven. Zodra biljetten na eind 2018 bij een bank worden ingeleverd, zullen ze uit roulatie genomen worden.

Er is nu voor zo'n 300 miljard aan 500-eurobiljetten in omloop, dat is zo'n 30 procent van al het contante eurogeld.

Geldverkeer bemoeilijken

Vanochtend ging het gerucht al dat de ECB deze stap zou aankondigen. Eerder vroegen de Europese ministers van Financiën al aan de ECB om na te denken over afschaffing, omdat het biljet gebruikt zou worden voor de financiering van criminaliteit en terrorisme. Zonder het biljet wordt het geldverkeer tussen criminelen bemoeilijkt, is de gedachte.

Maar vooral vanuit Duitsland kwam er kritiek op een mogelijke afschaffing. In Duitsland is contant geld populairder dan in veel andere landen. Duitsers hechten ook waarde aan het briefje van 500 omdat het ongeveer evenveel waard is als het vroegere biljet van 1000 Deutsche Mark.

Tussenoplossing

De ECB heeft nu dus niet voor een complete afschaffing gekozen, maar voor een tussenoplossing: er komen over een tijd geen nieuwe biljetten bij, maar het 500-eurobiljet blijft dus in omloop.

En de biljetten zullen niet na een paar jaar zijn verdwenen. Bankbiljetten die veel van eigenaar wisselen, hebben wel een levensduur van een paar jaar, daarna zijn ze vuil en versleten. Volgens De Nederlandsche Bank gaat het om zo'n 2 tot 5 jaar. Maar hoe hoger de waarde van het biljet, hoe minder het van hand tot hand gaat en hoe langer het meegaat.

Het briefje van 500 is een van de waardevolste biljetten wereldwijd. Het waardevolste Amerikaanse biljet is dat van 100 dollar. Eerder schafte Canada al het biljet van 1000 dollar af, omdat het te populair was onder criminelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl