NOS Nieuws

Madurodam herdenkt oorlogsslachtoffers met kinderen

Kinderherdenking in Madurodam

Ook in Madurodam worden vanavond oorlogsslachtoffers herdacht. Het miniatuurpark in Den Haag houdt een herdenking voor kinderen van 8 tot en met 14 jaar.

Aanleiding is dat het volgende maand 100 jaar geleden is dat de naamgever van Madurodam werd geboren. George Maduro speelde in de Tweede Wereldoorlog een prominente rol in het verzet en moest dat met de dood bekopen.

George Maduro

De ouders van Maduro wilden dat George zou voortleven in een monument. Dat werd Madurodam, dat in 1952 werd geopend en in de woorden van oprichtster Bep Boon-van der Starp "duizenden mensen plezier zou geven".

Omdat het park vooral door kinderen wordt bezocht, wil Madurodam de oorlogsslachtoffers ook met hen herdenken.

De kinderen herdenken de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog

Taptoe

Om 20.00 uur is het dan ook in Madurodam twee minuten stil. Daarvoor klinkt het taptoe-signaal uit de trompet van de 16-jarige Britt van der Velden. Normaal kijkt Britt elk jaar naar de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam, maar vanavond staat ze bij deze bijzondere herdenking tussen de miniatuurgebouwen. Dat vindt ze "een hele eer".

Britt zegt dat ze goed heeft moeten oefenen op het taptoe-signaal, dat lijkt op de bekende Last Post. "Het is geen moeilijk stuk, maar ik moet het vanavond helemaal uit mijn hoofd doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl