'Ziekenhuizen in Syrië zijn dagelijks een bewust doelwit'
Aanvallen op ziekenhuizen zijn aan de orde van de dag in Noord-Syrië. Volgens correspondent Lex Runderkamp is er in de meeste gevallen sprake van een gerichte aanval. Bij een raketinslag in een ziekenhuis in Aleppo vielen vandaag ten minste 3 doden. Vorige week kwamen bij een aanslag op een kinderziekenhuis in de stad 50 mensen om.
"Ziekenhuizen aanvallen is een manier om mensen uit de stad te verdrijven", zegt Runderkamp. "De beste manier voor Assad om de stad in handen te krijgen, is als er zo weinig mogelijk mensen wonen. Ook broodfabrieken en waterinstallaties zijn vaak het doel. Alles om het leven onmogelijk te maken."
“Het is niet alleen Assad. Beide partijen doen het.
Het tactisch uitkiezen van kwetsbare plekken gebeurt volgens Runderkamp al sinds het begin van de oorlog, vijf jaar geleden. "Alle grote, reguliere ziekenhuizen zijn allang aangevallen en verlaten. Waar we nu over spreken, zijn opgezette medische posten en geïmproviseerde veldhospitalen."
Het voornaamste deel van deze aanvallen wordt uitgevoerd door het regeringsleger van Assad. "Dat geldt voor 80 tot 90 procent van de aanslagen. Maar je ziet nu ook aanslagen op ziekenhuizen op plekken die in handen van de regeringskant zijn. Beide partijen doen het."
In delen van Syrië geldt op dit moment een staakt-het-vuren. Maar terroristische bewegingen mogen aangevallen worden. Aleppo wordt momenteel gedomineerd door Jabhat al-Nusra, een strijdgroep die gelieerd is aan al-Qaida.
"Dus vindt de Syrische regering dat ze de stad mogen beschieten", zegt Runderkamp. Aleppo ligt al zeker anderhalve week onder vuur. Bij de luchtaanvallen zijn in totaal bijna 250 doden gevallen. Er zijn nog maar weinig artsen in de stad en veel burgers zijn gevlucht.
Oorlogsmisdaden
In Genève is op dit moment een VN-vredesoverleg bezig. VN-chef Ban Ki-moon benadrukte daar vandaag dat de opzettelijke aanvallen op medische faciliteiten oorlogsmisdaden zijn.
Volgens hem zijn er sinds het begin van de oorlog zeker 730 artsen en verpleegkundigen omgekomen bij aanvallen op ziekenhuizen en klinieken in Syrië.
Rijkswaterstaat betaalt 238 miljoen euro in geschil over Afsluitdijk
Rijkswaterstaat had als sinds het begin van het project verkeerde informatie geleverd aan het consortium. Hierdoor moesten meerdere ontwerpen van het consortium aangepast worden.
- liveblog
Rusland: inname Marioepol een feit, laatste militairen Azovstal hebben zich overgegeven
In dit blog houden we je op de hoogte van het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne.
Burgemeester Halsema doet aangifte van bedreigingen over Ajaxhuldiging
De bedreigingen begonnen nadat de gemeente Amsterdam vorige week bekendmaakte dat de huldiging vanwege een tekort aan beveiligers niet in het centrum plaats kon vinden.