Reuters

Op het eiland Nauru, in de Stille Oceaan, heeft opnieuw een vluchteling zich in brand gestoken. Vorige week overleed een Iraniër (23) in een ziekenhuis in Brisbane nadat hij zichzelf in brand had gestoken op Nauru. Dit keer zou het gaat om een 21-jarige Somalische; ze ligt zwaargewond in een ziekenhuis op het eiland.

De vrouw wordt behandeld door Australische artsen, maar de regering van Nauru, dat in 1968 onafhankelijk werd van Australië, heeft gevraagd om haar evacuatie. Ze zou eerder al eens zes maanden in Australië hebben verbleven voor een medische behandeling en recent zijn teruggestuurd naar Nauru. 

Op het eiland worden vluchtelingen vastgezet die naar Australië willen. Het eilandstaatje krijgt in ruil daarvoor een flinke som geld van Australië.

Valse hoop

De regering van Nauru geeft mensenrechtenorganisaties, Australische politici en mensenrechtenadvocaten de schuld van de zelfverbrandingen; migranten zou valse hoop worden gegeven door de boodschap dat protest helpt om toegelaten te worden tot Australië.

Volgens het Australische asielbeleid worden vluchtelingen opgevangen buiten Australië. Ook Papua-Nieuw-Guinea kent een Australisch opvangkamp, op het eiland Manus. Maar vorige week bepaalde het  hooggerechtshof van Papua-Nieuw-Guinea dat het kamp strijdig is met de grondwet omdat de persoonlijke vrijheid van vluchtelingen er wordt geschonden. 

Cambodja

De uitspraak brengt Australië in een lastig parket. Het land zoekt naar nieuw plekken waar het vluchtelingen heen kan sturen. Recent was er een plan om bootvluchtelingen op te vangen in Cambodja, maar dat kwam niet van de grond. 

Er is veel kritiek op de omstandigheden in de door Australië gefinancierde opvangkampen. Volgens artsen lopen kinderen er onherstelbare schade op. In februari oordeelde het Australische hooggerechtshof dat het asielbeleid niet ongrondwettelijk is en dat vluchtelingen opgevangen mogen worden op eilanden in de Stille Oceaan. 

STER reclame