Fans van Leicester City tijdens het duel met Crystal Palace
NOS Voetbal

Wedden op Leicester: echtelijke ruzies en slapeloze nachten

Het voetbalsucces van Leicester City zorgt ook voor bijzondere taferelen bij de wedkantoren. Ook voor de gokkers is het een loodzware weg geweest naar de titel. Een verhaal over stalen zenuwen en slapeloze nachten.

Van ruzie naar rijkdom

Leigh Herbert is fan van het eerste uur. Hij bezoekt al vanaf zijn achtste het Leicester-stadion en was zo ongeveer de enige enthousiasteling toen de aanstelling van Claudio Ranieri bekend werd. "Ik vond het een briljante zet en wist zeker dat hij ons een hoop ging brengen. Ranieri heeft een schat aan ervaring. Maar ik had niet verwacht dat hij ons kampioen kon maken."

Op 5 augustus 2015 gaat Leigh met vrienden op stap. Het wordt gezellig. "Bij terugkomst was ik zo enthousiast, dat ik voor de grap vijf pond inzette op een kampioenschap voor Leicester. De Jack Daniel’s hadden me ertoe aangezet." De quotering was 5000 voor elke pond; Leigh kon 25.000 pond winnen.

Maar het goksucces ging de Engelsman niet in de koude kleren zitten. "De eerste seizoenshelft was geweldig. We wonnen voortdurend, het waren ongekende tijden. De tweede helft kwam er steeds meer druk, meer media en het schoot door."

Ik werd er iedere ochtend mee wakker en ging er elke avond mee naar bed.

Leicester-fan Leigh Herbert kreeg slapeloze nachten van zijn weddenschap

Leigh kreeg slapeloze nachten en voelde zich ziek. "Voetbal… Ik werd er elke ochtend mee wakker en ging er iedere avond mee naar bed. Ik las alleen nog maar nieuws over Leicester. Het werd een obsessie. Ik kreeg er zelfs ruzies over met mijn vriendin. Op een gegeven moment smeekte ze me met haar te praten."

Twee maanden geleden besloot Leigh twee pond vervroegd te laten verzilveren. Hij ontving ruim zesduizend pond. "Het was een enorme opluchting. Nu heb ik nog drie pond staan dus dit weekend kan ik 15.000 pond winnen. Mijn favoriete club wordt kampioen en ik krijg ervoor betaald..!"

Goed voorbeeld doet volgen

Leigh plaatste een bericht van zijn weddenschap op Facebook. Zijn ludieke actie inspireerde anderen. Onder meer Joe Watts en zijn vriendin Maria Victoria besloten in navolging van Leigh een gok te wagen.

Joe en Maria zijn eigenlijk geen Leicester-fans. "Ik kijk niet eens naar de wedstrijden van de club", bekent Watts. "Maar op een avond kwam ik dronken thuis. We hadden gelachen om Leigh en ik wilde voor de grap vijf pond inzetten op een kampioenschap van Leicester."

Joe was echter zo de weg kwijt dat hij per ongeluk 25 pond inzette. Zijn vriendin, die nog nooit een voetbalwedstrijd heeft gezien, wilde niet achterblijven en zette 20 pond in. Dat was in oktober, de quotering was toen 1500 op 1. Ze konden 67.500 pond winnen. Maar enkele weken geleden sloeg de nervositeit ook hen om het hart.

Rolex

Het stel besloot de kansen te spreiden. "De bedoeling was dat één van ons zich eerder zou laten uitbetalen, de ander zou tot het einde doorgaan. Ik koos zes wedstrijden geleden eieren voor mijn geld en kreeg 20.000 pond uitbetaald", vertelt Joe.

Maria zou doorgaan. Maar toen Leicester op 17 april gelijk speelde tegen West Ham United en Jamie Vardy geschorst werd vanwege een rode kaart, kreeg de twijfel de overhand. Ook Maria liet zich uitbetalen en mocht 22.500 pond op haar rekening bijschrijven. Samen ontvingen ze ruim 54.000 euro.

"We hadden in december een nieuw huis gekocht en hebben onze complete huisraad van het goksucces betaald. En ik kocht een extraatje voor mijzelf", bekent Joe. "Ik loop tegenwoordig met een Rolex rond."

Het stralende humeur van Ranieri

En de winnaar is...

De meest lucratieve weddenschap van het jaar werd misschien wel afgesloten door trainer Claudio Ranieri zelf.

Officieel mogen spelers en trainers niet gokken op hun eigen wedstrijden. De Italiaanse oefenmeester ging bij zijn aanstelling echter akkoord met een bescheiden salaris, maar liet wel allerlei bonusregelingen opnemen. Een gok die hem geen windeieren legt.

Eerder deze week werd bekend Ranieri liefst negen miljoen pond aan bonussen mag bijschrijven als Leicester de landstitel wint. Het verklaart wellicht zijn uitstekende humeur.

Of de spelers ook dergelijke clausules in hun contract hebben laten opnemen? "Ik weet niet of er een clausule is voor de spelers", aldus Ranieri. "Als ze niks geregeld hebben, is dat hun fout. We zien het wel als ze de competitie winnen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl