Ken Linvingstone
NOS Nieuws

Labour zet commissie aan het werk over rel antisemitisme

De Britse Labourpartij wil met een onafhankelijk onderzoek een einde maken aan de interne rel over antisemitisme. Partijleider Jeremy Corbyn heeft een commissie aan het werk gezet die gedragsregels moet opstellen voor de manier waarop Labour met racisme omgaat, waaronder antisemitisme.

Afgelopen week zette Labour het prominente lid Ken Livingstone op non-actief. De vroegere burgemeester van Londen had zich gemengd in de discussie rond partijgenoot Naz Shah. Dit Lagerhuislid pleitte twee jaar geleden op Facebook voor verplaatsing van Israël naar de Verenigde Staten.

"Probleem opgelost", schreef ze in de post, die onlangs weer opdook. Ook zij is door de Labourleiding geschorst.

Hitler

Shah heeft excuses gemaakt, maar Livingstone viel haar bij. In een radiogesprek zei Livingstone dat Hitler in 1932 plannen had om Joden naar het Britse mandaatgebied Palestina te sturen, het huidige Israël.

Hitler steunde volgens Livingstone op die manier het zionisme, "voordat hij gek werd en 6 miljoen Joden ombracht". De uitlatingen leidde tot een storm van protest, zowel in zijn eigen partij als daarbuiten.

Geen plaats

De opschudding is in het bijzonder een probleem voor Corbyn. De 70-jarige Livingstone maakt net als hij deel uit van de linkervleugel van de partij, waarin veel aanhangers zijn van het Palestijnse streven naar een eigen staat.

Corbyn ontkende donderdag dat zijn partij door de uitspraken van Livingstone in een crisis is beland. Ook zei hij dat er in Labour geen plaats is voor "antisemitisme, in welke vorm dan ook".

De commissie wordt geleid door Shami Chakrabarti, die vroeger leider was van de mensenrechtengroep Liberty. Vice-voorzitter is David Feldman, hoofd van het Pears Institute for the Study of Antisemitism. De onderzoekers hebben de opdracht gekregen om binnen twee maanden te rapporteren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl