Ken Livingstone
NOS Nieuws

Labour zet oud-burgemeester Londen op non-actief

De Britse Labourpartij heeft oud-burgemeester van Londen Ken Livingstone tijdelijk op non-actief gezet. Livingstone, die tegenwoordig bestuurder is van Labour, had zich gemengd in een rel rond een parlementslid.

Het Lagerhuislid, Naz Shah, bleek voor ze in het parlement kwam te hebben gepleit voor het verplaatsen van Israël naar de Verenigde Staten. Dat deed ze op Facebook ten tijde van de oorlog in Gaza in 2014. "Probleem opgelost", schreef ze erbij, doelend op het Israëlisch-Palestijnse conflict. De post dook onlangs weer op en Shan zag zich genoodzaakt haar excuses aan te bieden. Ook zij is door Labour geschorst.

Livingstone nam het voor haar op en zei in een radiogesprek dat hij nog nooit een lid van Labour antisemitische uitspraken had horen doen. Ook merkte hij op dat Hitler "het zionisme steunde voordat hij gek werd en zes miljoen joden ombracht." Hitler bepleitte in 1932 de verhuizing van alle joden naar het gebied dat later Israël zou worden, aldus Livingstone. Deze uitspraken vielen geheel verkeerd, zowel binnen als buiten Labour. "Het is duidelijk dat Labour een probleem heeft met antisemitisme", zei premier Cameron.

Livingstone krijgt nu het verwijt dat hij de partij in diskrediet heeft gebracht. Net als partijleider Corbyn hoort 'Rode Ken' bij de linkervleugel van Labour, die uitgesproken voorstander is van het Palestijnse streven naar een eigen staat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl