NOS Nieuws

Invoer van jachttrofee verder aan banden

Invoer van jachttrofee verder aan banden

Jagers worden verder beperkt in het invoeren van hun jachttrofeeën naar Nederland. Het kabinet breidt het importverbod met een flink aantal diersoorten uit, waaronder de witte neushoorn, olifant, jachtluipaard, nijlpaard, ijsbeer en leeuw. In totaal staan er nu 200 diersoorten op de lijst.

De kwestie rond jachttrofeeën werd vorig jaar actueel toen een Amerikaanse tandarts in Zimbabwe de populaire leeuw Cecil doodschoot en een foto van het dode dier op internet plaatste. Internationaal werd er met verontwaardiging gereageerd en een roep om de zogenoemde trophy hunters te verbieden zwol aan.

Algemeen verbod

Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken wil dat algemeen invoerverbod voor jachttrofeeën van deze soorten komt binnen Europa. "Het schieten van beschermde dieren voor het gebruik als jachttrofee stuit me tegen de borst."

Het gebeurt overigens niet vaak dat jagers zelfgeschoten wilde dieren mee naar huis willen nemen. Jagers hebben daarvoor ook een jachtvergunning nodig in het land van herkomst.

Jagers laten de door hen geschoten dieren vaak opzetten als zij terug zijn in Nederland. In een atelier in Utrecht dat doorgaans huisdieren opzet, komen wel eens verzoeken voor jachttrofeeën binnen. De jagers willen niet dat de dieren in agressieve houding worden opgezet. "Als je een groot beest in je woonkamer hebt staan wil je dat 'ie er rustig uitziet", verklaart preparateur Wesley Kevenaar.

In totaal zijn er tussen 2012 en 2015 27 aanvragen gedaan om een trofee naar Nederland te halen. Het ging om leeuwen, beren, olifanten, panters, bokken, apen, wolven en lynxen. Zeventien aanvragen werden afgewezen, meldt het ministerie.

'Niet voor je plezier op een leeuw of olifant schieten en een trofee mee terugnemen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl