Een strijder van IS met de IS-vlag
NOS Nieuws

IS-filmpje toont chaos en paniek op Iraaks slagveld

Paniek, geschreeuw en terugtrekkende strijders van Islamitische Staat. Dat is te zien op videobeelden die zijn opgedoken van het slagveld rond de Iraakse stad Mosul. De beelden zijn gemaakt door een IS-strijder, die de gevechten heeft vastgelegd met een camera die hij aan zijn lichaam heeft vastgemaakt.

De strijd tussen IS en de Koerdische Peshmerga is waarschijnlijk gefilmd met een GoPro-camera vanuit een zogeheten first person-perspectief, waardoor de strijder die de beelden maakt, niet te zien is. Zijn medestrijders zijn dat wel. Uit de beelden blijkt dat de mannen veel stress hebben en ongeorganiseerd te werk gaan. Aan het einde van het filmpje roept de IS-strijder met de camera: "Ik ben geraakt."

De beelden zijn anders dan de video's die door IS zelf naar buiten worden gebracht. Daarop zijn doorgaans goed getrainde jihadisten te zien die hun martelaarsdood tegemoet gaan. De beelden zijn op internet gezet door het programma EenVandaag.

Journalist Hans Jaap Melissen was in het gebied waar de video werd gemaakt. Hij kreeg de beelden in handen via een Peshmerga-eenheid, die vocht tegen IS in het gebied dat op het filmpje is te zien, vertelt hij in EenVandaag op NPO Radio 1. "Die strijders vertelden me dat er IS-voertuigen aankwamen die dwars door de frontlinie heen probeerden te komen. Dat is mislukt."

De Peshmerga-strijders hebben de beelden na de gevechten gevonden bij de wagens waar de IS-strijders sneuvelden. Waarom de strijder de beelden schoot, is onduidelijk. "Misschien dachten ze: we gaan deze strijd winnen, en kunnen we weer een mooie propagandafilm maken", zegt Melissen. "Maar deze video laat nu de andere kant zien."

Het filmpje dook vandaag ook op bij Vice.com. Er verschijnen vaker beelden van de strijd rond Mosul. Zo bracht de Franse zender France24 begin deze week beelden van Koerdische Peshmerga-troepen die vechten tegen IS.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl