Een presentator van Radio Tahrir in de mobiele studio van de zender
NOS Nieuws

Muziek begeleidt kanongebulder bij strijd tegen IS

"We zenden alles uit waar IS problemen mee heeft. Liedjes en andere dingen. Als het maar tegen IS is." De presentator van radiostation Radio Tahrir is op zijn eigen manier frontsoldaat in het Iraakse regeringsleger. Dat is bezig om Mosul op IS te heroveren.

NOS-correspondent Sander van Hoorn reisde een tijdje mee en bezocht op een legerbasis de mobiele radiostudio. Het bijzondere aan Radio Tahrir, wat staat voor vrijheid, is dat het muziek draait. En muziek is in de miljoenenstad Mosul al jaren verboden door IS.

'We zenden alles uit waar IS problemen mee heeft'

Een maand geleden rukte het Iraakse leger op naar Mosul, maar sindsdien blijft het angstvallig stil over overwinningen van het Iraakse leger op IS.

Het radiostation heeft een bereik van veertig kilometer en is vooralsnog niet in Mosul te ontvangen. Voor het Iraakse leger werkt het in ieder geval motiverend. Op de radio zijn vooral nationalistische liederen te horen die de soldaten energie moeten geven.

De presentator is hoopvol. "IS is aan het verliezen en de overwinning is aanstaande", zegt presentator Salem. "Dit radiostation zal dan uitzenden vanuit Mosul, als God het wil. Zodra het Iraakse leger verder oprukt, verhuist het radiostation gewoon mee."

Angst voor familieleden

In een vluchtelingenkamp in de buurt van Mosul zijn de mensen minder hoopvol. Hier zitten vooral Koerdische vluchtelingen die gevlucht zijn uit de dorpen in de regio Makhmour. Het kamp zit overvol, zegt een Koerdische hulpverlener tegen Van Hoorn. Het is gebouwd voor vierduizend mensen, maar momenteel wonen er al meer dan zesduizend vluchtelingen.

Elke dag komen er weer nieuwe mensen bij in het kamp. Hier heerst vooral de angst wat er met de achtergebleven familieleden zal gebeuren die nog steeds in IS-gebied zitten.

Vluchtelingenkamp bij Mosul overvol

De omliggende dorpen bij Mosul zijn ook nog steeds onveilig. Dit komt vooral door tunnels die door IS zijn gegraven. Deze tunnels maken het oorlog voeren met IS erg onvoorspelbaar.

Een commandant van het Iraakse leger legt uit dat "de tunnels vooral worden gebruikt bij tegenaanvallen. Als we bijvoorbeeld onder vuur liggen en ons terugtrekken, dan vallen ze ons vanuit de tunnels in de rug aan."

Correspondent Sander van Hoorn bij Mosul

De overwinning van het Iraakse leger op Mosul lijkt nog lang niet in zicht. Daarom heeft de Verenigde Staten besloten meer militairen naar het gebied te sturen.

Ook heeft de VS aangeboden gevechtsvliegtuigen te sturen om het Iraakse leger steun te bieden. Maar voorlopig lijkt de opmars, na de verovering van een paar dorpen ten zuidoosten van Mosul, tot stilstand gekomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl