Oranje Zwart
NOS Sport

Hockey play-offs: talent, afscheid en een spitsenstrijd

Met de start van de play-offs voor de mannen nadert het seizoen van de Nederlandse hockeycompetitie zijn einde. Oranje Zwart, titelverdediger en favoriet voor de landstitel, gaat op bezoek bij verrassing HGC in Wassenaar. De ploeg uit Eindhoven hoopt voor de derde keer op rij landskampioen te worden.

Amsterdam, dat als eerste eindigde in de reguliere competitie, neemt het in Utrecht op tegen Kampong, de verliezend finalist van vorig jaar.

Wisselvallige Jonker troef van Kampong

Kampong verzekerde zich, met een uitstekende inhaalrace na de winterstop, op de laatste speeldag van een ticket voor de play-offs. Spits Constantijn Jonker, dit seizoen goed voor 13 doelpunten, kende een moeilijk seizoen en moet zich in de play-offs extra bewijzen om een plaats in het Nederlands elftal af te dwingen.

Hij werd door bondscoach Max Caldas begin januari niet meegenomen voor een trainingsstage in Rio de Janeiro. Jonker heeft dus een achterstand.

Met drie doelpunten vorige week tegen Den Bosch, lijkt de 28-jarige aanvaller net op tijd weer in vorm.

Archief: Rio ver weg voor Constantijn Jonker

Pruyser, de uitblinker van Amsterdam

Waar Kampong hoopt op Jonker, kan Amsterdam rekenen op Mirco Pruyser, de verrassing van dit seizoen.

De 26-jarige aanvaller wist dit seizoen al 27 keer het doel te vinden en heeft zich ontwikkeld tot de smaakmaker van Amsterdam. Het waren niet alleen intikkertjes. Hij is dit seizoen ook met zijn vele acties erg bepalend voor de Amsterdammers.

Bovendien wil Amsterdam weer eens de landstitel winnen. Dat deed de ploeg voor het laatst in 2012.

Mirco Pruyser: de verrassing van Amsterdam

Afscheid van succescoach en Oranje Zwart

Titelverdediger Oranje Zwart hoopt voor het tweede opeenvolgende jaar zijn titel te verdedigen. Het is voor de Eindhovense formatie de vierde deelname aan de play-offs op rij, onder leiding van succescoach Michel van den Heuvel.

Met het verdwijnen van Oranje Zwart, dat volgend jaar met EMHC verdergaat als fusieclub Oranje Rood, neemt ook Van den Heuvel na dit seizoen afscheid in Eindhoven.

Na een eerste periode bij Oranje Zwart (1999-2004) ging Van den Heuvel in 2004 aan de slag bij Bloemendaal. Onder zijn leiding werden er drie landstitels op rij gewonnen.

Na een aantal jaar als bondscoach van Oranje en Pakistan keerde Van den Heuvel terug bij zijn oude club Oranje Zwart. Vorig jaar werd het succesvolste seizoen voor de Eindhovenaren met het landskampioenschap en de winst in de Euro Hockey League. Na dit seizoen keert Van den Heuvel terug naar concurrent Bloemendaal.

OZ-coach Michel van den Heuvel (m) won voor de vijfde keer de landstitel

De 17-jarige steunpilaar van HGC

Tegenstander HGC plaatste zich voor het eerst sinds zes jaar weer voor de play-offs in de hoofdklasse. De laatste keer behaalde de ploeg uit Wassenaar de finale waarin Bloemendaal toen te sterk was.

Een van de steunpilaren bij HGC is de 17-jarige middenvelder Jorrit Croon. De sterspeler, die sinds januari traint met Oranje, raakte vier weken nog geblesseerd, maar lijkt op tijd fit te zijn voor de play-offs.

HGC is de outsider in de play-offs, maar heeft met Gonzalo Peillat wel de topscorer in de hoofdklasse in huis. Het Argentijnse strafcornerkanon scoorde in 22 competitiewedstrijden liefst 33 keer.

Oranje Zwart verslaat HGC in hockeytopper

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl