Beveiligers op Schiphol. NOS

Beveiligers in de nieuwe centrale beveiligingshal van Schiphol zouden nog maar 120 minuten achter elkaar moeten staan. Dat zegt onderzoeksinstituut TNO in een rapport dat door Schiphol, de vakbonden en beveiligingsbedrijven is aangevraagd. Als zij langer staan, zijn ze mogelijk verminderd alert.

Er is sinds de invoering van de nieuwe centrale hal in juni 2015 veel te doen over de werkdruk van de beveiligers op Schiphol. Zo trok de vakbond FNV eerder al aan de bel. Uit een enquête bleek dat de leden het werk te zwaar vinden.

150 minuten

Schiphol en de beveiligingsbedrijven laten nu onderzoeken of het praktisch haalbaar is dat beveiligers minder lang staan. Tot dat is uitgezocht blijven de beveiligers maximaal 150 minuten op de been, zoals afgesproken in de cao.

Daarnaast doet TNO nog een aantal andere aanbevelingen. Zo is het af en toe op sommige plekken erg warm, omdat er veel lampen aan staan.

De beveiligingsbedrijven en Schiphol hebben een aantal van die problemen al opgelost. Naar andere punten wordt nog gekeken.

FNV

Vakbond FNV, Schiphol en de beveiligingsbedrijven hebben vandaag gesproken over het rapport. De FNV is ontevreden over de opstelling van Schiphol en de beveiligingsbedrijven.

De bond wil dat er nu al concrete maatregelen worden genomen die de werkdruk verminderen. 

"We wachten al meer dan 6 jaar. Het is nu tijd voor concrete maatregelen", zegt Tanja Schrijver van FNV Beveiliging. De bond gaat met de leden bekijken of er acties komen.

STER reclame