ANP
NOS Nieuws

Asscher: gemeenten moeten peuters opvang bieden

Gemeenten moeten alle peuters voor minstens twee dagdelen opvang bieden. Kinderen van ouders die niet allebei werken, krijgen dan een plek aangeboden die wordt betaald door de gemeente. Dat heeft minister Asscher van Sociale Zaken afgesproken met de gemeenten.

Nu is er niet voor alle kinderen tussen de 2,5 en 4 jaar plek. De gemeenten krijgen zes jaar de tijd om de opvang te regelen. Rond Prinsjesdag werd al bekend dat gemeenten daar 60 miljoen euro voor krijgen.

Morgen bezoekt Asscher een zogeheten brede school in Diemen en zal hij meer bekendmaken over de plannen.

Bedrijven gesloten

Er is veel veranderd in de kinderopvang in de afgelopen jaren. Door bezuinigingen is onrust ontstaan bij ouders en de opvangsector. In 2015 gingen er 72.000 kinderen minder naar de opvang dan in 2012. Dat komt door de economische crisis, de afname van het aantal kinderen en de versobering van de regelingen voor de kinderopvang in 2012 en 2013.

Veel bedrijven zijn gesloten en bij de bedrijven die open zijn gebleven is onderbezetting. De hoop is dat met de maatregelen van Asscher de rust terugkeert.

Drie generaties peuters

Gjalt Jellesma van ouderorganisatie BOINK is teleurgesteld. Hij vindt twee dagdelen per week gratis opvang veel te weinig. En de tijd die gemeenten krijgen om extra plekken te regelen, is volgens hem veel te lang. "Over zes jaar moet het geregeld zijn, dat zijn drie generaties peuters."

Jellesma vindt het jammer dat het kabinet een eerder advies van de SER niet opvolgt. De SER raadde in januari aan om 16 uur gratis opvang aan te bieden voor peuters.

"In twee dagen per week kun je echt iets betekenen voor peuters met bijvoorbeeld een taalachterstand. In acht uur per week lukt het je niet om zulke achterstanden weg te werken en peuters echt iets te leren. En kinderen met een achterstand krijgen later op school weer problemen. Dat worden dure leerlingen", zegt Jellesma.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl