Er zijn minder kinderen in de opvang
NOS Nieuws

Steeds minder kinderen naar de crèche

Het aantal ouders dat een toeslag voor de kinderopvang kreeg is sinds 2009 niet zo laag geweest. Vorig jaar gingen er 72.000 kinderen minder naar de opvang dan in 2012. Dat komt door de economische crisis, de afname van het aantal kinderen en de versobering van de regelingen voor de kinderopvang in 2012 en 2013.

Vorig jaar kwamen 724.400 kinderen in aanmerking voor een toeslag. In 2012 waren dat er nog 826.500. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)

Dagopvang

Vooral de dagopvang was minder populair. Daar kwamen 50.000 kinderen minder binnen, een daling van 11 procent. Het bezoek aan de buitenschoolse opvang kromp met 6 procent. In sommige gemeenten was de afname zelfs groter dan 20 procent. Niet overal haalden ouders hun kinderen van de crèche. De gemeente Oldebroek had de sterkste groei. Daar nam het aantal kinderen met ruim een derde toe.

In 2014 ging bijna een derde van de kinderen onder 12 jaar naar de opvang. Ouders in het westen en het oosten van het land stuurden hun kinderen het vaakst naar de crèche.

Bible Belt

In de strook met veel christelijke gemeenten, de Bible Belt, was de opvang minder populair. Het is onduidelijk waarom, maar het komt niet doordat vrouwen daar geen baan hebben. De arbeidsparticipatie van vrouwen in deze regio's was gelijk met de rest van het land. De kinderen op Urk gingen het minst naar de oppasjuf, slechts 7 procent van de Urkse kids ging naar de kinderopvang.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl