Sophia Koetsier
NOS Nieuws

'Onwaarschijnlijk dat Sophia slachtoffer was van wilde dieren'

Een Nederlands opsporingsteam vertrekt vandaag naar Uganda om daar te zoeken naar de vermiste studente Sophia Koetsier. Het team heeft middelen voor ongeveer 14 dagen, zegt forensisch patholoog Frank van de Goot. "Daarin moet alles gaan gebeuren. We hebben vier grote zoekgebieden voor ogen. Als we die hebben afgezocht, dan hebben we of iets gevonden, of dan kunnen we de kans aangeven of we iets gaan vinden."

De 22-jarige geneeskundestudente verdween vorig jaar oktober tijdens een trektocht langs de rivier de Nijl. De politie denkt dat ze in de rivier is gevallen en slachtoffer is geworden van wilde dieren. Na de verdwijning zochten Ugandese en Nederlandse politieagenten naar Sophia.

"Het laatste wat van Sophia is gevonden zijn wat kledingstukken in de nabijheid van de rivier", zegt Van de Goot, die deel uitmaakt van het opsporingsteam. "Dat was op enige afstand van haar logeerplek. Ze zou bij de wc's verdwenen zijn. Uren en uren later, wellicht zelfs dagen later zijn deze kledingstukken gevonden."

De forensisch patholoog zet vraagtekens bij het scenario dat werd geschetst door de Ugandese politie. "Ik wil dat scenario niet ontkennen of uitvlakken. Maar door het feit dat haar kleding op het land is gevonden en netjes is uitgedaan, acht ik een scenario met alleen maar wilde dieren, buitengewoon onwaarschijnlijk."

Van de Goot reisde in maart vorig jaar af naar Panama en zocht daar naar de vermiste Kris Kremers en Lisanne Froon. Het team onderzocht daar verschillende scenario's en concludeerde uiteindelijk dat Kris en Lisanne waarschijnlijk verongelukt zijn.

De onzekerheid is momenteel de grootste tegenstander.

Forensisch patholoog Frank van de Goot

Bij de eerdere zoektochten naar Sophia werd onder meer een drone ingezet om het gebied af te speuren. "Maar als je het terrein bekijkt, dan is luchtonderzoek volstrekt onvoldoende. Je moet er fysiek aanwezig zijn; door het struikgewas kruipen. Vandaar dat we er nu heengaan."

Hij benadrukt dat het team niet zonder reden naar Uganda gaat. "Er zijn nog een aantal scenario's die zonder meer reëel zijn. Met name de ouders en de nabestaanden willen deze scenario's aantonen of uitsluiten, zodat men de volgende stap in het leven kan ingaan. De onzekerheid is momenteel de grootste tegenstander."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl