NOS Nieuws

Ook veel bijval voor aanhouding Ebru Umar

Op de sociale media is, naast felle kritiek, ook veel bijval voor de aanhouding van columniste Ebru Umar in Turkije. Umar lijkt een deel van de Turkse gemeenschap voor het hoofd te hebben gestoten, bijvoorbeeld door de Turkse president Erdogan een "megalomane dictator" te noemen en op Twitter de hashtag #fuckerdogan te gebruiken.

Op de Facebookpagina Hollandali Türkler (Hollandse Turken) laten voor- en tegenstanders van Umar zich horen, en ze bestoken elkaar met verwensingen. Critici van Umar schrijven boodschappen als "Zwaar verdiend, loontje op zijn boontje, je maakt ons land zwart" en "Ze zoekt weer negatieve aandacht om Turkije zwart te maken".

Anderen zijn explicieter: "Gelijk naar de dierentuin brengen daar waar ze thuis hoort", "Dit moet een officiële feestdag worden!" en "Beste nieuws in lange tijden! Oproep van Turkse consulaat in Nederland heeft z'n vruchten geworpen zo te zien".

Atatürk

Verdedigers van Umar maken zich boos over de bijval voor de Turkse justitie: "Jullie moeten je allemaal schamen! Atatürk draait zich om in zijn graf.... Dat jullie die dictator zo steunen". Een aantal van hen vindt dat de Umar-critici niet in Nederland thuishoren: "Als je zo tegen de vrijheid van meningsuiting bent zou ik zeggen: asiel aanvragen in Turkije".

Hoofdredacteur Bert Brussen van The Post Online, een kritische website waar Umar columns voor schrijft, is niet verbaasd over de uitgesproken vijandigheid bij een deel van de Turkse Nederlanders. "Voor elke column die ze schrijft, krijgt ze dat over zich heen", zei hij voor de radio bij omroep Max.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl