Ebru Umar
NOS Nieuws

'Het heeft geen zin om Ebru te zeggen dat ze haar mond moet houden'

De gisteravond in Turkije opgepakte Ebru Umar zou zijn aangehouden vanwege kritische tweets deze week over president Erdogan. Als columniste bij onder meer Metro, GeenStijl en The Post Online haalt zij echter al veel langer uit naar Erdogan en naar alles wat er volgens haar mis is aan Turkije sinds hij aan de macht is.

Ebru Umar werd 45 jaar geleden geboren in Den Haag, als kind van een Turkse vader (patholoog-anatoom) en moeder (oogarts) die naar Nederland waren geëmigreerd. Haar twee zussen traden nog enigszins in de voetsporen van haar ouders, door psycholoog en moleculair bioloog te worden. Zo niet Ebru. Zij studeerde bedrijfskunde en ging aan de slag als manager in het bedrijfsleven.

Tot Theo van Gogh werd vermoord. Dat veranderde alles. Ze werkte al als columnist voor de website van Van Gogh toen de filmmaker op 2 november 2004 door Mohammed B. werd gedood.

"Dat is voor haar een keerpunt geweest. Van Gogh was de motor van haar carrière als schrijfster", zei haar vader jaren terug in een interview met de Volkskrant. "Ebru polariseerde, ik heb haar geregeld gewaarschuwd. Haar mening is heilig. Die ventileert ze in haar columns en boeken. Diplomatiek is ze niet. In de politiek zou ze nooit succesvol zijn."

"Ze is zeer betrokken bij anderen, en ze heeft een groot rechtvaardigheidsgevoel. Ze kan heel fel zijn", zei haar moeder in datzelfde interview.

Aanval

Umar ging uiteindelijk voor tal van media columns schrijven: van het AD en Het Parool tot Nieuwe Revu en Libelle. Maar het is op GeenStijl en The Post Online en met name in Metro, waar zij precies een jaar na zijn dood Theo van Gogh als columnist opvolgde, waar zij de scherpste meningen ventileert. Net als haar grote voorbeeld Van Gogh neemt zij geen blad voor de mond.

Keer op keer gaat zij vol in de aanval tegen moslim-extremisme, tegen geluidsoverlast door moskeeën, tegen de in haar ogen overtolerante burgemeester Cohen (burgemeester Amsterdam tot 2010), tegen hoofddoekjes. Dreigbrieven en haatmail waren het gevolg. Op een dag werd ze voor de deur van haar huis in elkaar geslagen door wat zij zelf omschreef als "Marokkaans uitziende jongens".

Ze nam echter ook daarna in woord en daad geen gas terug. Umar bleef stelling nemen tegen islamitische haatpredikers, tegen "zeikallochtonen" in Nederland en de in haar ogen fundamentalistische regering van Turkije. En tegen Erdogan. Daar zal de aanhouding van gisteravond weinig aan veranderen. Haar vader zei het al in 2008: "Het heeft geen zin om tegen Ebru te zeggen dat ze haar mond moet houden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl