NOS Nieuws

Franse politie bezorgd over geweld Nuit Debout

  • AFP
    Demonstranten op de Place de la République
  • AFP
    Een demonstrant gooit een fles
  • AFP
    Een politieauto wordt in brand gestoken
  • AFP
    De politie is massaal aanwezig op de Place de la République
  • AFP
    Een demonstrant wordt opgepakt

De Franse politie maakt zich zorgen over het geweld dat gebruikt wordt bij de Nuit Debout-protesten in Parijs. Al drie weken komen demonstranten in de avond en nacht samen op de Place de la République om te protesteren, soms met geweld tegen de politie.

Vannacht liep het protest opnieuw uit de hand. Agenten werden bekogeld door demonstranten en een politieauto werd in brand gestoken. De politie gebruikte traangas om de menigte van honderd mensen uit elkaar te drijven. Twaalf demonstranten zijn opgepakt.

Nuit Debout komt voort uit verzet tegen voorgestelde veranderingen van de Arbeidswet. Minister Myriam El Khomri van Sociale Zaken wil versoepeling van het ontslagrecht en makkelijker de 35-urige werkweek kunnen uitbreiden.

Frédéric Lordon

Dat is niet de enige reden dat de demonstranten samenkomen op de Place de la République. Ze vinden dat het "neoliberale systeem" op de schop moet. Ook in andere steden zijn demonstraties onder de vlag van Nuit Debout.

Nuit Debout heeft geen leider, maar de econoom Frédéric Lordon is wel het boegbeeld van de beweging geworden. Lordon riep de betogers op tot een gezamenlijke staking en hij kondigde een nieuwe grondwet aan, die van de 'Sociale Republiek'.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl