NOS Nieuws

Betogers Parijs weer terug na ontruiming

De betogers die gisteren in Parijs werden weggestuurd van de Place de la République gaan door met actievoeren. Gisterochtend vroeg ontruimde de politie het plein na elf dagen van protest, maar gisteravond kwamen opnieuw honderden demonstranten bijeen.

De actievoerders, die onder de naam La Nuit Debout (vrij vertaald 'de nachtbrakers') onder meer protesteren tegen de versoepeling van het ontslagrecht, hadden al aangekondigd dat ze het protest zouden voortzetten.

Volgens correspondent Ron Linker is er sinds gisteravond wel politie op het plein. "De laatste dagen van het protest vonden er wat vernielingen plaats. Daarom zit de politie er nu iets dichter bovenop."

Armgebaren

De protestbijeenkomsten zijn een soort openbare vergaderingen, zegt Linker. "Het wordt elke avond om 18.00 uur geopend. Iedereen die dat wil, mag de menigte toespreken. Het publiek, enkele honderden mensen, mag met bepaalde armgebaren aangeven of iemand mag blijven spreken of dat de volgende aan de beurt is."

Het protest is vooral gericht tegen sociale onrechtvaardigheid. "De Franse regering wil het ontslagrecht versoepelen, in de hoop daarmee de werkloosheid te beteugelen. Op 31 maart werd daartegen gedemonstreerd in Parijs en na afloop bleven enkele activisten hangen op de Place de la République. Zo begon La Nuit Debout. Ze zeggen dat ze op het plein blijven totdat de versoepeling van het ontslagrecht van de baan is."

Demonstranten in Parijs terug op het plein

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl