Omroep Brabant
NOS Nieuws

Officier van justitie die doodsbedreiging verzon wordt niet vervolgd

Officier van justitie Lucas van Delft wordt niet strafrechtelijk vervolgd. Hij had verzonnen dat hij door de onderwereld met de dood werd bedreigd en had daarvan melding gedaan bij de politie. Van Delft verliest wel zijn baan, meldt NRC Handelsblad.

Van Delft meldde in november vorig jaar bij Misdaad Anoniem dat "officier van justitie Van Delft uit de weg geruimd zou worden". Daarop werden hij en zijn gezin ondergebracht op een geheime locatie.

Volgens NRC Handelsblad heeft de top van het Openbaar Ministerie besloten om de strafzaak te seponeren, na een strafrechtelijk onderzoek van het landelijk parket. Dat gebeurt "om redenen van billijkheid en doelmatigheid". Van Delft wordt arbeidsrechtelijk gestraft en daarom hoeft hij van het OM niet berecht te worden.

Een woordvoerder van het Landelijk parket wil het bericht bevestigen noch ontkennen. Hij zei wel dat het OM met de advocaat van Van Delft in gesprek is over de afwikkeling van deze zaak. De advocaat van Lucas van Delft bevestigt dat strafvervolging van de baan is en dat de zaak 'disciplinair' wordt afgedaan.

Dat betekent dat Van Delft zijn baan als officier van justitie verliest en dat hij mogelijk aan de slag gaat in een lagere functie met een lager salaris. Volgens advocaat Taco van der Dussen is zijn cliënt oplucht dat er geen rechtszaak komt en dat er vanuit het OM enig begrip is voor de misstap.

Hoge werkdruk

Van Delft gaf eerder in een interview met de NRC toe dat hij de melding verzonnen had, omdat hij niet meer tegen de stress kon die zijn werk met zich meebracht. Volgens zijn advocaat is hij vorig jaar wel degelijk met de dood bedreigd.

Als officier van justitie was Van Delft acht jaar lang belast met de bestrijding van de zware georganiseerde misdaad in Brabant. Hij is in december geschorst, toen de verdenking ontstond dat hij een valse melding had gedaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl