De man raakte volgens NRC nog meer in de stress toen hij onderzoek moest doen naar een bomaanslag in Breda.
NOS NieuwsAangepast

Officier die doodsbedreiging verzon: ik bezweek door de stress

Het Openbaar Ministerie is een strafrechtelijk onderzoek begonnen tegen officier van justitie Lucas van Delft, van het arrondissement Zeeland West-Brabant. De man zou volgens NRC doodsbedreigingen aan zijn adres hebben verzonnen. Hij was belast met de bestrijding van zware georganiseerde misdaad.

De aanklager zou in november afgelopen jaar onder een valse naam hebben gemeld dat mensen van plan waren hem te liquideren. Van Delft is voorlopig geschorst. Formeel verdenkt justitie hem van het delict ambtsdwang waar een straf van maximaal vier jaar cel op staat.

Stress

In NRC Handelsblad erkent Van Delft dat hij fouten heeft gemaakt. Hij zegt dat hij de melding deed omdat hij niet meer tegen de stress kon die zijn werk met zich meebracht.

Zo'n vijftien jaar geleden kwam hij te werken in een team dat de productie van synthetische drugs bestreed. "Ik zag het enorme geweld dat ze in het milieu gebruikten: liquidaties."

Van Delft werd sinds begin 2015 herhaaldelijk echt met de dood bedreigd, zegt hij. "Op verschillende momenten kwam er informatie uit het drugsmilieu dat ik geliquideerd zou worden of ernstig gevaar liep. Dat trok een zware wissel op mij.”

Ik stond tussen de stukken vlees van het uit elkaar gespatte slachtoffer. Ik dacht: dat gaat mij dus ook overkomen.

Officier van justitie Lucas van Delft

De knop ging om toen hij in november vorig jaar onderzoek moest doen naar een aanslag op een 63-jarige man in Breda. "Ik stond tussen de stukken vlees van het uit elkaar gespatte slachtoffer. Toen dacht ik: dat gaat mij dus ook overkomen. Dat heeft me over de rand geduwd."

De volgende dag tipte hij de politie onder een valse naam. Hij zei dat Van Delft uit de weg zou worden geruimd. "Ik wilde zo nog meer veiligheid voor mezelf creëren."

Van Delft werd 2,5 maanden ondergebracht op geheime locaties. Ook zijn gezin dook onder.

Excuses

Van Delft zegt dat hij zelf van een bron uit het criminele circuit informatie kreeg dat er een liquidatie op hem aanstaande was. Tegenover collega's wil hij de identiteit van de bron niet prijsgeven, omdat deze dan in levensgevaar zou komen. Het OM zegt daarom niet te kunnen beoordelen of de bron wel echt bestaat.

De geschorste officier erkent in het interview dat hij fouten heeft gemaakt. " Ik bied mijn excuses daarvoor aan." Hij zegt te hopen op een terugkeer bij het OM "omdat ik die organisatie een warm hart toedraag".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl