Eigenaren van drones testen in de buurt van Schiphol geo-fencing, een technologie die moet voorkomen dat drones kunnen opstijgen op plaatsen waar dat niet mag
NOS Nieuws

Strengere regels voor vliegen met drones

Eind dit jaar komen er strengere regels voor hobbyisten die vliegen met drones. Gebruikers van recreatieve drones mogen dan maximaal 50 meter hoog en maximaal 100 meter bij de bestuurder vandaan vliegen, staat in een Kamerbrief van staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur.

Voor die tijd gaat de overheid meer voorlichting geven over het veilig vliegen met drones. Op de radio, via advertenties in bladen en door middel van reclameposters worden de regels onder de aandacht gebracht die sinds de zomer van vorig jaar gelden. Toen gingen tijdelijke dronesregels in omdat de definitieve wetgeving te lang op zich liet wachten.

Directe aanleiding voor het uitbreiden van de voorlichtingscampagne is het incident op Schiphol waarbij piloten van drie vliegtuigen een drone zagen toen ze wilden landen. De eigenaren werden uiteindelijk opgepakt door de politie. "Het spreekt voor zich dat de vliegveiligheid van de bemande luchtvaart altijd voorop staat", zegt Dijksma.

Botsing

De staatssecretaris is ook in overleg met fabrikanten om nieuwe drones zo te bouwen, dat ze niet in de buurt van luchthavens kunnen vliegen. Die technologie heet geo-fencing. De fabrikanten worden betrokken bij de voorlichtingscampagne.

In Europees verband gaat Dijksma overleggen of er een onderzoek moet komen naar de gevolgen van een botsing tussen een drone en een vliegtuig, en over een register voor eigenaren van recreatieve drones.

Europese wetgeving over het vliegen met drones is op zijn vroegst in 2018 klaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl