Het kabinet gaat de belangen in het luchtruim onderzoeken van dronesgebruikers en de professionele luchtvaart
NOS Nieuws

Kabinet op zoek naar dronesbeleid

Het kabinet gaat met alle particulieren, bedrijven en overheidsinstanties in gesprek over het toenemend gebruik van drones. De ministers Van der Steur, Kamp en staatssecretaris Mansveld verwachten dat het gebruik van drones de komende jaren flink zal toenemen. En daar zitten grote voordelen en grote nadelen aan.

"Momenteel bevinden we ons midden in de fase waarin voortschrijdende technologie leidt tot steeds meer toepassingen voor drones, terwijl de samenleving er nog niet aan gewend is", schrijven zij in een brief aan de Tweede Kamer.

Irritatie

Per 1 juli is nieuwe drones-wetgeving van kracht voor beroepsmatig gebruik en voor recreatief gebruik. Die tijdelijke wetgeving moest er snel komen omdat er elke dag drones bij komen. Maar hij roept nu al veel irritatie op bij bijvoorbeeld modelvliegers die de wetgeving te streng vinden, en de professionele luchtvaart die zegt dat het luchtruim nog niet veilig genoeg is.

Het kabinet belooft dat de veiligheid hoe dan ook voorop staat, maar dat een uitbreiding van commercieel gebruik en toenemend gebruik door de overheid moet kunnen. Zo ziet de politie mogelijkheden voor bijvoorbeeld het opsporen van vermiste personen en het bewaken van grote evenementen. Ook de brandweer en inspectiediensten van het Rijk kunnen drones bij hun werk gebruiken.

Verenigingsverband

Omdat het overgrote deel van de ongelukken met drones wordt veroorzaakt door recreatieve gebruikers van kleine drones onderzoekt het kabinet de mogelijkheid de regels voor hen strenger te maken. Zij mogen dan bijvoorbeeld alleen in verenigingsverband en boven een speciaal modelvliegterrein vliegen.

Op dit moment ligt de bevoegdheid om regels voor drones tot 150 kilogram vast te leggen nog bij de individuele Europese landen. Een maand geleden heeft het European Aviation Safety Agency (EASA) geadviseerd om tot één Europese regelgeving voor drones te komen. Die is op zijn vroegst in 2018 klaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl