Prince in 2011
NOS NieuwsAangepast

Bussemaker had fascinatie voor Prince: hij was super-, supersexy

Wereldwijd is geschokt gereageerd op het overlijden van popicoon Prince. Muzikanten en acteurs, maar ook politici roemen de Amerikaanse zanger. Ook minister Bussemaker van Cultuur is onder de indruk van de dood van Prince, zei ze in het NOS Radio 1 Journaal.

"Hij brak door toen ik 19 of 20 was en hij is nooit meer weggeweest. Dat is een hele prestatie", zei Bussemaker. "Ik had een enorme fascinatie voor hem. Hij was super-, supersexy. Hij was een van de eerste mannen die op een goede manier make-up gebruikten."

Volgens Bussemaker heeft Prince veel betekend voor andere kunstenaars. "Hij wilde geen slaaf zijn van de muziekwereld." Van Prince was bekend dat hij als artiest veel vrijheid wilde en zich verzette tegen de macht van de grote platenmaatschappijen. Bij een van zijn concerten had hij 'slaaf' op zijn gezicht geschreven.

Visionair

Bij de BBC was Kiss-zanger Gene Simmons gisteravond te gast toen het nieuws van het overlijden bekend werd. "Prince, Glen Frey (mede-oprichter The Eagles, red.), David Bowie, het zijn mensen die levens hebben veranderd. Het waren niet gewoon liedjes, het waren soundtracks in het leven van mensen, je herinnert je dingen, gebeurtenisssen."

De meeste eerste reacties komen uit de Verenigde Staten. Generatiegenoot Madonna is er kapot van. Volgens haar was Prince een visionair, iemand die de wereld heeft veranderd.

Gitarist Nile Rodgers van de groep Chic, waar Prince een deel van zijn inspiratie vond, noemt Prince een broer. Rodgers vernam het nieuws van het overlijden in zijn tourbus.

Rapper Chuck D. (Public Enemy) is er stil van. "Normaal gesproken heb ik woorden, nu ben ik sprakeloos."

Justin Timberlake haalt een lied van Prince aan dat groot is geworden in de uitvoering van Sinéad O'Connor: Nothing compares...

Ook uit de Amerikaanse film- en tv-wereld komen reacties. Prince kreeg in 1985 een Oscar voor de titelsong van zijn film Purple Rain. Chris Rock die recent nog de Oscar-uitreiking presenteerde, zegt het niet te kunnen geloven.

Filmmaker Spike Lee noemt Prince een broer en roemde diens gevoel voor humor.

Whoopi Goldberg komt met een toepasselijke regel uit een van de hits van Prince: this is what it sounds like when doves cry.

En ook van buiten de entertainmentsector komen reacties. President Obama prees Prince op Facebook. "Het creatieve icoon, dat het allemaal deed", schrijft de president. "Weinig artiesten hebben het geluid en de richting van populaire muziek zo duidelijk beïnvloed, en zoveel mensen geraakt met hun talent."

Chelsea Clinton, de dochter van oud-president Clinton, dankt de superster voor al zijn muziek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl