Bussemaker had fascinatie voor Prince: hij was super-, supersexy

time icon Aangepast
EPA

Wereldwijd is geschokt gereageerd op het overlijden van popicoon Prince. Muzikanten en acteurs, maar ook politici roemen de Amerikaanse zanger. Ook minister Bussemaker van Cultuur is onder de indruk van de dood van Prince, zei ze in het NOS Radio 1 Journaal.

"Hij brak door toen ik 19 of 20 was en hij is nooit meer weggeweest. Dat is een hele prestatie", zei Bussemaker. "Ik had een enorme fascinatie voor hem. Hij was super-, supersexy. Hij was een van de eerste mannen die op een goede manier make-up gebruikten."

Volgens Bussemaker heeft Prince veel betekend voor andere kunstenaars. "Hij wilde geen slaaf zijn van de muziekwereld." Van Prince was bekend dat hij als artiest veel vrijheid wilde en zich verzette tegen de macht van de grote platenmaatschappijen. Bij een van zijn concerten had hij 'slaaf' op zijn gezicht geschreven.

Visionair

Bij de BBC was Kiss-zanger Gene Simmons gisteravond te gast toen het nieuws van het overlijden bekend werd. "Prince, Glen Frey (mede-oprichter The Eagles, red.), David Bowie, het zijn mensen die levens hebben veranderd. Het waren niet gewoon liedjes, het waren soundtracks in het leven van mensen, je herinnert je dingen, gebeurtenisssen." 

De meeste eerste reacties komen uit de Verenigde Staten. Generatiegenoot Madonna is er kapot van. Volgens haar was Prince een visionair, iemand die de wereld heeft veranderd.

madonna
He Changed The World!! A True Visionary. What a loss. I'm Devastated.🦄 This is Not A Love Song.

Gitarist Nile Rodgers van de groep Chic, waar Prince een deel van zijn inspiratie vond, noemt Prince een broer. Rodgers vernam het nieuws van het overlijden in zijn tourbus.

Nile Rodgers
@nilerodgers
#RIP our dearly beloved #Prince. Tears and love on our tour bus. @CHICorg @nilerodgers I'll never forget my brother. We've had #good times
3 jaar geleden

Rapper Chuck D. (Public Enemy) is er stil van. "Normaal gesproken heb ik woorden, nu ben ik sprakeloos." 

Chuck D
@MrChuckD
I'm a man of words I'm kinda speechless on losing #Prince it's like the Earth is missing a note. Little to say-only thing to do is play ....
3 jaar geleden

Justin Timberlake haalt een lied van Prince aan dat groot is geworden in de uitvoering van Sinéad O'Connor: Nothing compares...

Justin Timberlake
@jtimberlake
Prince, NOTHING COMPARES... #RIPPrince... https://t.co/KAserIRfgD
3 jaar geleden

Ook uit de Amerikaanse film- en tv-wereld komen reacties. Prince kreeg in 1985 een Oscar voor de titelsong van zijn film Purple Rain. Chris Rock die recent nog de Oscar-uitreiking presenteerde, zegt het niet te kunnen geloven.

Chris Rock
@chrisrock
Say it isn't so.
3 jaar geleden

Filmmaker Spike Lee noemt Prince een broer en roemde diens gevoel voor humor. 

officialspikelee
Sign Of The Times. Hell Yeah, Shit Is Fucked Up Big Time.

Whoopi Goldberg komt met een toepasselijke regel uit een van de hits van Prince: this is what it sounds like when doves cry.

Whoopi Goldberg
@WhoopiGoldberg
This is what it sounds like when doves cry.. Prince R.I.P. Condolences to his family & 2 us all
3 jaar geleden

En ook van buiten de entertainmentsector komen reacties. President Obama prees Prince op Facebook. "Het creatieve icoon, dat het allemaal deed", schrijft de president. "Weinig artiesten hebben het geluid en de richting van populaire muziek zo duidelijk beïnvloed, en zoveel mensen geraakt met hun talent."

Chelsea Clinton, de dochter van oud-president Clinton, dankt de superster voor al zijn muziek.

Chelsea Clinton
@ChelseaClinton
Thank you Prince. All my thoughts & prayers are with all your loved ones. https://t.co/JT52sKlJBJ
3 jaar geleden

STER Reclame