'Prince had lak aan welke scheidslijn dan ook'
Amanda Kuyper was de laatste Nederlandse journalist die een interview had met Prince. Voor NRC Handelsblad sprak zij hem in november 2015 in de Paisley Park Studio in Minneapolis. Het voelde alsof ze op audiëntie ging.
De Amerikaanse zanger overleed vandaag op 57-jarige leeftijd op zijn studiocomplex in Minnesota. Over de doodsoorzaak is nog niets bekend.
Hoewel ze het lang had geprobeerd, had ze niet verwacht dat ze Prince ooit zou kunnen interviewen. "Maar plots kwam er een telefoontje dat hij wilde praten", vertelt ze. "Wat doe je dan als muziekjournalist, dan spring je op het vliegtuig. We mochten langskomen."
Het was maar net waar hij zin in zou hebben.
Prince bleek nieuws te hebben, maar wat dat nieuws was, wist ze niet. "We kregen alleen maar de boodschap dat we er om 17.00 uur moesten zijn. Hij bleek te willen delen dat hij een solo-tour ging doen langs alle grote Europese muziekzalen, operahuizen en zalen als Carré. Hij zou alleen, achter de piano, zijn liedjes gaan spelen."
De ontmoeting met Prince was zeer speciaal, vervolgt Kuypers. "Als je een artiest interviewt, is het meestal allemaal al geregeld. In dit geval wisten we alleen een tijd. We wisten niet wat er verder zou gebeuren."
Dat wisten zijn medewerkers ook niet. "Het was maar net waar hij zin in zou hebben. We kregen eerst een rondleiding door de studio, we zagen waar hij zijn albums heeft gemaakt. Vervolgens werden we in zijn nachtclub gezet met de boodschap 'wacht maar, we zien het wel'."
"Op een gegeven moment voelden we dat we bekeken werden, als dieren in de dierentuin, we werden door hem bestudeerd. Vervolgens is hij naar het podium gelopen en wat gaan rommelen met kabels en gitaren. Toen is hij gaan improviseren op zijn keyboard."
"Toen klonk het ineens 'hebben jullie een vraag?'. Daarna gingen we naar het podium en erom heen zitten. Maar hij bleef gewoon doorspelen. Hij houdt eigenlijk niet van de pers en interviews. Er kwam een gesprek, het was een muzikale persconferentie."
Kuyper merkte in het gesprek niet dat Prince gezondheidsproblemen had. "Hij was gezond, er was niets aan hem te zien. Hij is natuurlijk klein en heeft een frêle figuur. Maar er was niets aan hem te zien. En dan nu het bericht over zijn dood. Ik ben me kapot geschrokken. Ik zou het niet weten. Hij had griep tijdens zijn laatste tour. Het is een groot verlies voor de muziekwereld. Hij bleef creëren en inspireren. Hij was een mentor voor veel jonge artiesten."
Muziekjournalist Peter van Brummelen noemt Prince een vernieuwer. "Hij gaf de muziek een heel andere draai", zegt de Parool-journalist. "Dit zat er helemaal niet aan te komen. Hij was al een paar weken grieperig. Dat hebben we allemaal wel eens. Maar misschien is hij daaraan toch overleden."
De muziekjournalist zag Prince vaak optreden. "Ik schrijf sinds 1984 voor Het Parool. Dat was het jaar van zijn grote doorbraak. Hij is vaak in Nederland geweest en trad op in onder meer Ahoy en De Kuip." Van Brummelen sprak de superster nooit. "Zover is het nooit gekomen. Hij gaf ook niet zo heel graag interviews."
Prince oversteeg alles.
Volgens Van Brummelen is de muziek van Prince niet terug te brengen tot één bepaalde stijl. "Hij komt uit de traditie van James Brown, Sly Stone en Stevie Wonder, maar tijdens live-optredens hoorde je bijvoorbeeld weer heel veel jazz-invloeden. Hij had lak aan welke scheidslijn dan ook. Prince oversteeg alles."
Prince is niet het eerste pop-icoon dat dit jaar wegvalt. In januari overleed David Bowie op 69-jarige leeftijd aan kanker. "Het was dus al een klotejaar, maar dit komt als een totale shock. Dit is heel bizar."
In het NPO Radio 1-programma Langs de Lijn brachten Wilbert Mutsaers, Remko Vrijdag en Jan Willem Luyken een ode aan de overleden popster.