NOS Op 3
NOS

"Jazeker, ik ben heel groot fan van Prince", zegt Harm Timmermans, zonder twijfel. "Ik word continu gebeld en ge-sms't", zegt ook groot fan Norman Kapoyas. "Veel mensen weten dat ik liefhebber ben van Prince zijn muziek. Een bekende van me riep net zelfs op straat 'gecondoleerd met Prince'." Hoewel Prince begin jaren 80 doorbrak met zijn popmuziek, zijn er ook jongeren die onder de indruk waren van het kunnen van de popster.

Harm is zelf muzikant en songwriter en heeft tijdens zijn opleiding aan de Rockacademie veel onderzoek gedaan naar Prince. "Hij was eigenlijk de beste op het gebied van songwriting, gitaar en dans. Hij beheerste simpelweg alle disciplines."

Ik raakte betoverd door de manier waarop hij bewoog en zong en ben toen al z'n albums gaan checken.

Harm

"Mijn eerste herinnering aan Prince was al toen ik een jaar of vijf was", vertelt hij. "Mijn nicht - compleet met een gigantische bos krullen a la Prince en altijd shirtjes aan met zijn hoofd erop - was vroeger heel erg fan van hem. Haar kamer hing helemaal vol met posters waarop hij afgebeeld stond. Ik was toen nog te jong om zijn muziek te kunnen waarderen en leerde hem eigenlijk pas kennen toen ik een jaar of achttien was."

Harm zag toen een filmpje van het nummer Sign O' the Times: "Wat je hem daar ziet doen, is echt niet normaal. Ik raakte betoverd door de manier waarop hij bewoog en zong en ben toen al z'n albums gaan checken."

"Ik weet eigenlijk nog niet echt wat dit nieuws met me doet", vraagt Harm zich af. "Ik heb er nog niet echt over na kunnen denken. Ja, ik vind het heel naar, mensen gaan dood, maar zijn muziek blijft toch wel voortleven."

AFP

Prince is een belangrijk figuur die nu wegvalt uit mijn leven, ook al ken ik hem niet persoonlijk.

Prince-fan Norman

Ook Norman kan eigenlijk nog niet zo goed geloven dat Prince overleden is. "As we speak heb ik nog steeds moeite om het te plaatsen. Het is heel kort op David Bowies dood, wat ook al een klap voor me was. Ik ben gewoon opgegroeid met de muziek van Prince. Het is een belangrijk figuur die nu wegvalt uit mijn leven, ook al ken ik hem niet persoonlijk", zegt Norman, die zelf ook muzikant is en leraar aan de Herman Broodacademie. "Daarom is dit wel een dag die niet zomaar voorbijgaat." 

Norman is niet zozeer fan van de muziek van Prince, maar meer van de persoon die achter de popheld zat. "Zijn visie op muziek deel ik. Hij wilde geen compromissen sluiten en had zijn eigen quest for self expression. Hij koos er duidelijk niet voor om de mainstream kant op te gaan." 

Maar wat was er nou zo speciaal aan Prince? "Hij deed gewoon waar hij zin in had, dat heeft 'ie altijd gedaan. Het is een van de grote sterren van de jaren 80, naast Madonna en Michael Jackson. Zij wisten hoe ze zichzelf moesten verkopen, maar Prince was een dude die alles kan. Hij produceerde, speelde verschillende instrumenten en hij had ook nog een visie op hoe alles eruit moest zien. Hij durfde te experimenteren en risico's te nemen. Hij is eigenlijk zijn eigen merk geworden en koos ervoor zijn eigen pad te bewandelen."

STER reclame