Het Turkse consulaat in Rotterdam
NOS NieuwsAangepast

Turkse consulaat: meldpunt Erdogan-beledigingen is misverstand

Het Turkse consulaat stuurt opnieuw een brief aan Turkse organisaties in Nederland. Daarin staat dat de oproep aan Turkse Nederlanders om beledigingen aan het adres van president Erdogan te melden, op een misverstand berust.

Volgens het Turkse consulaat heeft een medewerker een fout gemaakt, waardoor de suggestie wordt gewekt dat Turken beledigingen moeten melden. De medewerker had wel goede bedoelingen, maar door een ongelukkige woordkeuze schoot hij zijn doel voorbij en is de brief verkeerd geïnterpreteerd, schrijft het consulaat.

De oproep aan Turken en Turkse organisaties heeft voor veel ophef gezorgd. De Tweede Kamer en het kabinet lieten blijken een dergelijke oproep niet gepast te vinden. Nu blijkt dus dat het gaat om een fout van een medewerker van het Turkse consulaat in Nederland.

Haatcampagne

Als er sprake is van racistische uitlatingen of haatcampagnes, dan heeft het consulaat naar eigen zeggen de verantwoordelijkheid om daar navraag over te doen bij de juiste instanties.

De brief is volgens het consulaat door de ongelukkige formulering verkeerd begrepen door de Turkse gemeenschap in Nederland. Veel Turken zijn bang dat ze schade kunnen ondervinden van negatieve opmerkingen over Erdogan, maar volgens het consulaat is dat nooit de bedoeling geweest en is dat misverstand het gevolg van slecht gekozen woorden van een ambtenaar.

Uit de nieuwe brief moet duidelijk blijken dat het gaat om een oproep aan Turkse organisaties. Als die iets merken van haatcampagnes of daarover klachten krijgen van Turken kunnen ze dat melden bij het Turkse consulaat.

Reacties Den Haag

Voor de VVD, het CDA en de SP is hiermee de zaak nog niet afgedaan. De partijen willen dat er verder naar de kwestie wordt gekeken.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt in een eerste reactie dat, zoals de zaken er nu voor staan, er nog geen aanleiding is om af te zien van het gesprek met de Turkse ambassadeur in Den Haag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl