Kabinet vraagt Turkije om opheldering over Erdogan-meldpunt
Premier Rutte wil opheldering van Turkije over de oproep om beledigingen in Nederland van president Erdogan te melden bij het Turkse consulaat. "We vinden het vreemd", zegt Rutte.
Minister Koenders van Buitenlandse Zaken laat de Nederlandse ambassade in de Turkse hoofdstad Ankara bij de Turkse regering navraag doen. "We hebben geen behoefte aan een kliklijn, en daar lijkt dit een beetje op."
Ook minister Asscher reageert ontstemd op het meldpunt voor het beledigen van Erdogan. "Het moet worden uitgezocht wat hier precies aan de hand is, maar het bevalt me niet. Laat ik het daar maar even op houden", zegt Asscher.
De minister wijst op de ruime vrijheid van meningsuiting in Nederland. "Of je de wet overtreedt is aan een rechter." Hij weet niet of een ambassade deze oproep wel mag doen en wat daar de juridische consequenties van kunnen zijn. Dat moet worden uitgezocht zegt hij.
Op het matje
Asscher vindt dat mensen in Nederland zelf moeten kunnen bepalen wat ze vinden, zeggen en geloven. "Daar hebben anderen zich niet mee te bemoeien. Dat is een kern van de Nederlandse rechtsstaat."
Eerder vanmiddag reageerde de Tweede Kamer al veroordelend over het meldpunt. De VVD wil dat minister Koenders de Turkse ambassadeur op het matje roept.
Duitsland
De Turkse ambassade zegt dat na de Böhmermann-affaire in Duitsland een haatcampagne op gang is gekomen tegen de Turkse president, Turken en Turkije. De ambassade wil ook van incidenten in Nederland op de hoogte blijven.
Minister Van der Steur onderzoekt naar aanleiding van de zaak Böhmermann of het artikel in het Wetboek van Strafrecht over belediging van een bevriend staatshoofd moet verdwijnen.