NOS Nieuws

Jongeren blij met hoger loon: echt waar? Wat gaaf!

Jeugdloon wordt verhoogd

"Echt waar? Dat wist ik nog helemaal niet. Wat gaaf!" Jongeren zijn lovend over de aanpassingen van het minimumjeugdloon, blijkt uit de reacties die verslaggever Eva Wiessing op straat kreeg. Veel jongeren zeggen dat ze het niet eerlijk vinden dat ze minder verdienen dan iemand die hetzelfde werk doet.

Neem de 19-jarige Maarten. Hij werkt bij een bouwmarkt en verdient iets meer dan 5 euro per uur. "Ik snap dat je minder verdient als je net begint met werken." Maar begrip voor het minimumjeugdloon heeft hij niet. "Ik vind het belachelijk. Op een gegeven moment ga je studeren en word je ouder. Dan is het belangrijk dat je voor jezelf kan zorgen."

Zijn bijbaantje heeft hij nodig om rond te komen en zijn studie te kunnen betalen. "Maar het is wel het minimum. En je wil voor vol aangezien worden. Dat is belangrijk."

Een 20-jarige studentassistent heeft het naar eigen zeggen beter geregeld. Hij krijgt ruim 11 euro per uur. "Op de universiteit verdien je best veel. Het is werk op niveau, dus ik geloof dat ik daarom meer verdien."

Hij is het er wel mee eens dat het minimumjeugdloon aangepakt wordt. "Ik vind al langer dat er werk van gemaakt moet worden. 23 jaar is echt te oud om minder te verdienen dan iemand die ouder is." Zelf heeft hij nu niets aan de aangepaste regels, maar dat kan anders worden als hij voor zijn 23ste nog een ander baantje krijgt.

Eerder vandaag lieten de jongerenbonden al weten dat ze blij zijn met de aanpassingen. Ook werkgeversorganisatie VNO-NCW en MKB-Nederland zijn tevreden met de plannen. Volgens hen zijn een aantal pijnpunten op de arbeidsmarkt voor werkgevers opgelost.

Maar niet iedereen is er blij mee dat jongeren meer gaan verdienen. Zo noemt Detailhandel Nederland het afschaffen van het minimumjeugdloon voor 21- tot 23-jarigen niet verstandig. Volgens de brancheorganisatie kan dat slecht uitpakken voor de jeugdwerkloosheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl