Jongerenbonden blij, detailhandel bezorgd over aanpassing jeugdloon
Werkgeversorganisatie VNO-NCW en MKB-Nederland zijn blij met de plannen van minister Asscher. Volgens hen zijn een aantal pijnpunten op de arbeidsmarkt voor werkgevers opgelost.
Zij zijn tevreden dat de transitievergoeding bij ontslag na twee jaar ziekte vergoed wordt door het UWV. Daarnaast vinden ze het positief dat regels voor seizoenswerk worden versoepeld.
Stap vooruit
Ook landbouworganisatie LTO Nederland vindt de nieuwe regels voor seizoenswerk een stap vooruit. Maar de organisatie wil dat de minister nog wel wat doet aan de concurrentiepositie in Europa.
In de omliggende landen ligt het uurloon volgens LTO Nederland veel lager. "We moeten in Europa naar een gelijk speelveld", zegt voorzitter Albert Jan Maat.
De gevolgen van de verlaging van de leeftijd waarop mensen een volwassen minimumloon krijgen, noemt hij te overzien. Dat komt mede door de 100 miljoen euro die de minister wil vrijmaken ter compensatie van de stijgende loonkosten.
Beloning
De plannen van minister Asscher om jongeren vanaf 21 jaar een volwaardig loon te geven ziet FNV Young & United als een overwinning. Asscher heeft aangekondigd dat de leeftijd waarop het minimumjeugdloon afloopt in stappen omlaag gaat van 23 tot 21 jaar. Daarnaast wil hij het minimumloon voor jongeren vanaf 18 jaar verhogen.
"Dit is de beloning voor een jaar lang actievoeren. Deze stap zorgt ervoor dat jongvolwassenen vanaf hun 21ste financieel iets meer lucht krijgen. We zijn er nog niet, want uiteindelijk verdienen 18-jarigen ook een echte baan met een volwassen loon", aldus Yorrick van Ent van Young & United.
Misser
CNV Jongeren is minder enthousiast, en vindt dat de plannen nog van te weinig daadkracht getuigen. De bond vindt de plannen van Asscher niet verkeerd, maar wel een te kleine stap in de goede richting. "Dat het loon voor 15- 16- en 17-jarigen niet wordt verhoogd vind ik echt een misser", aldus Michiel Hietkamp, voorzitter van de vakbond. "Juist jongeren van 18 en 19 jaar worden vaak ontslagen omdat ze al te oud zijn, en daar houd je dit mee in stand."
Hietkamp had liever gezien dat Asscher jongeren vanaf 18 jaar een volwassen loon had gegarandeerd. Hij benadrukt dat het jeugdloon in Nederland naar verhouding veel lager is dan in andere Europese landen. Elders verdienen jongeren al gauw 70 tot 80 procent van een volwassen loon. Volgens Hietkamp zit dat percentage in Nederland op 45,5, en kunnen jongeren daar niet van rondkomen. "Het kabinet heeft nu voor de meest voorzichtige variant gekozen van het plan".
"Niet doen"
Brancheorganisatie Detailhandel Nederland noemt het afschaffen van het minimumloon voor 21 tot 23-jarigen "absoluut niet verstandig." Volgens secretaris Pieter Verhoog is het "een experiment" dat slecht kan uitpakken voor de jeugdwerkloosheid.
"We moeten het niet doen," zegt Verhoog. "Werkgevers gaan het dan zoeken bij 18-jarigen. Laat die jongeren gewoon hun school en opleiding afmaken." Detailhandel Nederland vindt de maatregelen alleen acceptabel als de kosten volledig gecompenseerd worden. In de detailhandel werken zo'n 240.000 jongeren onder de 23 jaar.