NOS Nieuws

Superster Prince (57) overleden

Popzanger Prince (57) is overleden op zijn landgoed Paisley Park

De popzanger Prince is overleden op zijn landgoed Paisley Park in Minnesota. Het is nog niet bekend waaraan hij is overleden.

Volgens de politie werd Prince bewusteloos in een lift gevonden. Er is nog geprobeerd om hem te reanimeren, maar dat mocht niet meer baten. Om 10.07 uur, Amerikaanse tijd, werd de zanger doodverklaard. De doodsoorzaak wordt onderzocht. Bij het landgoed van Prince hebben zich honderden fans verzameld.

Prince werd begin jaren 80 bekend als popartiest. In Europa is zijn bekendste nummer Purple Rain, dat in 1984 werd uitgebracht. Het stond enkele weken bovenaan de hitlijsten. Ook 1999, dat twee jaar eerder werd uitgebracht werd een hit. Dat nummer wordt gezien als zijn doorbraak, en de zin 'I'm gonna party like it's 1999' is nog altijd een bekende frase.

De superster won meerdere Grammy Awards en werd in 2004 in de Rock and Roll Hall of Fame opgenomen. In zijn carrière verkocht hij meer dan 100 miljoen platen. Met zijn excentrieke uiterlijk en vernieuwende muziek wist hij decennialang de aandacht van muziekliefhebbers te trekken. Hij werd ook erg gewaardeerd vanwege zijn talent om verschillende muziekinstrumenten te bespelen.

 • Reuters
  Prince in 2007
 • Reuters
  Prince en zijn vrouw Manuela Testolini bij de uitreiking van de Oscars in 2005
 • AFP
  Prince in 2007 tijdens de Half Time Show van de Super Bowl
 • AFP
  Prince tijdens een optreden in 2011
 • ANP
  Prince in Nederland in 1990

Verder stond Prince bekend om zijn naamsveranderingen, omdat de rechten op de naam Prince bij de platenmaatschappij lagen. In 1993 moest hij daarom zijn artiestennaam veranderen in The Artist Formerly Known as Prince, meestal afgekort tot TAFKAP. 31 december 1999 vervielen de rechten en kon hij zijn geboortenaam Prince weer gaan gebruiken. Tussendoor gebruikte hij ook een onuitspreekbaar symbool als naam of kortweg The Artist.

Het landgoed van Prince, Paisley Park, wordt wel het Graceland van de Princefans genoemd. Prince woonde er, maar er zijn ook de opnamestudio's van zijn eigen label, Paisley Park Records.

Prince (57) gaf erg weinig interviews, waardoor er weinig officieel bekend is over zijn privéleven. Ook zijn muziek hield hij sterk afgeschermd: op sites als YouTube en Spotify is nauwelijks muziek van Prince te vinden, omdat hij zich niet neerlegde bij muziekpiraterij.

Hij was erg actief met het aanschrijven van piraten en dwong hen ertoe de muziek offline te halen. Ook bij concerten werd streng opgetreden: toen Prince in 2013 twee verrassingsconcerten gaf in Paradiso werd wie fotografeerde of filmde zonder pardon de zaal uitgezet.

Vorige week werd Prince na een optreden naar het ziekenhuis gebracht, maar daar werd hij snel weer uit ontslagen.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl