Premier Rutte met Joko Widodo tijdens een bezoek aan Indonesië in 2013 EPA

De Indonesische president Joko Widodo is aangekomen in Nederland voor een tweedaags bezoek. Het is voor het eerst in zestien jaar dat een Indonesisch staatshoofd voet zet op Nederlandse bodem. Ook is het pas de tweede keer sinds de Indonesische onafhankelijkheid dat dat gebeurt.

Het officiële bezoek van Widodo begint morgenochtend met een werkontbijt met premier Rutte. Daarna bezoekt hij samen met minister Schultz van Haegen de Tweede Maasvlakte in Rotterdam. Tot slot ontvangt koning Willem-Alexander de president op Paleis Noordeinde.

Mensenrechten

In 2010 blies president Yudhoyono zijn geplande bezoek op het laatste moment af, omdat de Molukse regering in ballingschap in Nederland, de RMS, hem wilde laten arresteren als de president in Nederland zou komen, vanwege schendingen van de mensenrechten.

Ook nu willen Papoea's en Molukkers aandacht vragen voor mensenrechten in Indonesië. Ze willen dat de Nederlandse regering de kwestie aankaart bij president Widodo. Ook zijn er morgen op verschillende plekken demonstraties van Papoea's en Molukkers.

Indonesische president Widodo op bezoek in Nederland

STER reclame